ЦИК увеличи секциите в чужбина

ЦИК увеличи секциите в чужбина България Ще има ново увеличение след промяна на Изборния кодекс
Въз основа на информация от МВнР Централната избирателна комисия реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната стана 307 в 71 държави, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

В посолството ни в Берлин ще има две секции вместо една, в Мюнхен от една секциите се увеличават на три, в Мадрид също ще има три секции, във Виена ще има две вместо една секция. Секцията в Джакарта ще бъде закрита, съобщи Андреев.

Броят на секциите в чужбина пак ще се промени, защото се очакват промените в Избирателния кодекс, с които ще падне ограничението от 35 секции за страни в ЕС.

В ЦИК бяха проведени консултации с парламентарно представените партии за назначаване на СИК в чужбина. Досега само на няколко места СИК са в пълен състав. Очакват се предложения от партиите за назначаване на членовете на останалите СИК, съобщи Андреев.

Машинното гласуване ще се осъществява от фирмата "Сиела Норма", която единствено е дала оферта на техническото задание за ползване на 500 машини , плюс 35 резервни. 500-те секции, в които ще се разположат тези машини, са в 31-те избирателни района на страната. Тези секции са публикувани на страницата на ЦИК, а решението за тяхното избиране е с номер 3799 от 18 октомври.

От 12 до 19 октомври в ЦИК са постъпили шест жалби за неправомерно използване на лични данни. Те се препратени по компетентност на Комисията за лични данни.

Срещу решения на ЦИК има пет жалби и за тях се чака решение на ВАС. Една от тези жалби е за местата за гласуване в чужбина. Делото във Върховния административен съд по тази жалба е утре, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия.

До 22 октомври граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, припомни Нейкова. До същата дата хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 324
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 300
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 309
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 307
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 277
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.