Zamunda спря да работи

Към днешна дата най-популярният торент тракер в България - Zamunda.Net не работи. Новините за любителите на пиратските филми, игри и програми не са обещаващи, защото не функционират и други родни торент сайтове. Освен zamunda.net, на 24.10 спряха да работят и конкурентните тракери zamunda.se и zelka.org. Към този момент arenabg.com продължава да функционира, но някои потребители се оплакват от по-бавно отваряне на страниците. Причината за спирането на Zamunda.Net все още не е напълно ясна. Най-вероятната версия е сайтът да е станал жертва на масираната DDoS атака от 21 октомври, която предизвика сривове в достъпа до някои от най-посещаваните сайтове в света. Атаката е определяна за най-мощната в историята, като за пръв път са били използвани и устройства от категорията на "Интернет на Нещата". Целта на хакерите са били сървърите на доставчика на домейн имена DYN, а атаката е станала благодарение на бот-мрежата Mirai. Блокирани са били сайтове като Twitter, Reddit, The New York Times, Fox News и още много други новинарски сайтове. Някой виждат конспирация, според която хакерите са искали да попречат на хората да прочетат изтеклите имейли на Хилъри Клинтън в Wikileaks, а според други са замесени руснаците. Въпреки това, изброените по-горе сайтове вече са достъпни, а блокирането на другите български тракери близо 2 дена след това на Zamunda.Net не се вписва напълно в теорията за DDoS атаката. Освен това Zamunda.Net работеше нормално на 21 октомври. Другата основна версия предполага координирани действия на ГДБОП против торент сайтовете, като все пак този вариант е по-малко вероятен.Преди няколко години, директорът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев се закани да затвори всички български торент сайтове. Явор Колев от ГДБОП коментира за Дарик, че Zamunda.Net не спряна от държавната агенция, отхвърляйки по този начин версията, че най-големият роден торент тракер е блокиран от ГДБОП. "Възможно е да имат технически проблем", предположи предположи собственикът на Arenabg.Com Елиян Гешев. Към днешна дата конкурентните торент тракери zamunda.se и zelka.org отново са достъпни, но Zamunda.Net продължава да не функционира. По непотвърдена информация най-големият български пиратски сайт ще бъде отново на линия до края на седмицата. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 71
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.