« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха нефт в нашето Черно море

Откриха нефт в нашето Черно море България Снимка: Министерски съвет
България има собствен нефт. Засега не е ясно колко е, но категорично залежи на наша територия има. Става въпрос за дълбоката част на нашата акватория в Черно море, където преди няколко години започнаха проучвания. Новината съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев.

Според думите му днес френската компания "Тотал", която в консорциум с австрийската ОМВ и испанската "Репсол" спечели конкурса за проучване на блок "Хан Аспарух" за залежи на нефт и газ, е съобщила, че провежданите от няколко месеца насам сондажи са доказали наличие на петрол там. Повече информация засега няма. Но вероятно става дума за сериозни залежи, след като дружество от ранга на "Тотал" съобщава подобно нещо. 

Според него, макар да не е 100% сигурно, това би трябвало да означава, че има и залежи от газ. Според редица специалисти наличието на големи находища на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" беше почти сигурно.

Единият от доводите беше, че още преди години ОМВ доказа такива в румънската акватория на Черно море точно до нашия блок. Според експертите там геоложката структура е еднаква от двете страни на морската граница и реално блоковете се разделят единствено заради административните граници между двете държави. Освен това румънците вече са започнали и добив от тяхното находище.

От друга страна първоначалните сеизмологични проучвания на "Тотал", ОМВ и "Репсол" също дадоха надежда, че нефт и газ на дъното на морето ще бъдат открити. И ако шансът не беше достатъчно голям, едва ли трите компании щяха да пилеят ресурс, коментират отдавна експерти. А днешното съобщение идва като доказателство и на двете теории.

Засега не става ясно дали освен нефт не са били намерени и залежи на природен газ, макар експертите да смятат, че е почти сигурно. Надеждите на България винаги са били насочени повече към синьото гориво, което за момента получаваме почти 100% от Русия. А на потенциалните български находища винаги се е гледало с огромна надежда. Освен това според оптимистичните прогнози, при възможност за по-сериозен добив, родният газ може да се използва не само за задоволяване на нуждите на страната, но дори и за износ, от който да печелим.

Ако в блок "Хан Аспарух" се окаже, че има достатъчно синьо гориво, България може да се превърне и в един от основните доставчици за газовия хъб "Балкан". Още при представянето на идейния проект, сред потенциалните доставчици на синьо гориво за газоразпределителния център се разглеждат и нашите блокове. Освен за "Хан Аспарух", България има надежди и за блоковете "Силистар" и "Терес".

За първия през миналата година страната ни подписа договор за проучване с Shell. По отношение на "Терес" процедурата беше прекратена, тъй като нито една от компаниите, заявили интерес, не подаде оферта. Не е изключено обаче някога за него да бъде обявена нов конкурс, тъй като на юг от него в икономическата зона на Турция бяха открити залежи.
Източник: inews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПАРЕН ЛОКОМОТИВ ПРИСТИГА В КАЗАНЛЪК ЗА ПРАЗНИКА НА РОЗАТА

  • 16 Апр 2024
  • 39
Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни.

Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни

  • 16 Апр 2024
  • 67
Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни.

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

  • 16 Апр 2024
  • 49
Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

  • 16 Апр 2024
  • 74
Държавният глава поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители

МАГИСТРАТИ ПОСРЕЩНАХА УЧЕНИЦИ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ГР. КЮСТЕНДИЛ

  • 16 Апр 2024
  • 62
Днес, 15.04.2024 г., в навечерието на Деня на Българската конституцията и професионалния празник на юристите по традиция Съдебната палата в гр. Кюстендил отвори врати за срещи с граждани, пожелали да я посетят.