Мая Манолова внася проект за мажоритарна изборна система

На 21 ноември, омбудсманът и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум ще внесат в НС проект за промени на Изборния кодекс. Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната съобщиха от пресцентъра на омбудсмана, цитиран от БТА. За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район. Българските граждани, които не живеят в страната ще могат да упражнят своето активно избирателно право в обособените изборни райони извън страната, без да влияят на вота в страната. „Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители. Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума, въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „ЗА“. Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година - първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече, и съответно трети въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ", пише в мотивите към законопроекта. Мотивите, както и проектът ще бъдат качени след 10.30 часа на сайта на омбудсмана - www.ombudsman.bg. Представителите на инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016", които ще внесат проекта, са Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, заедно с тях са независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 93
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.