Спират асансьорите без "телефон" в кабината

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година. Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди пред БНР главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова. По данни на Българската асансьорна асоциация, 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми. Изискването е заради безопасността на хората. Така, според бранша, ще се предотвратят часове стоене на заседнали в асансьора хора при авария. Въпреки че вече всеки има GSM, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си. Целта на нововъведението е точно тази липса на обхват да се избегне. Вграденото устройства за връзка при авария представлява един бутон аларма, който се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Цената на нововъведението се покрива от самите потребители. Устройството струва 200-350 лв., като сумата трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход. След това поддръжката на телефона за месец ще струва по 5 лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 111
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 105
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 111
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 408
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 380
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.