Прокуратурата обяви коя е лютеницата с олеамид и разпореди проверка

Прокуратурата разпореди на полицията и Агенцията по храните незабавно да извършат проверка на лютеницата, в която е бил открит олеамид. В прессъобщението си прокуратурата съобщава и името на производителя, и търговската марка - нещо, което от "Активни потребители" заявиха, че нямат право да кажат. Снощи, първо пред OFFNews, д-р Сергей Иванов съобщи резултатите от изследването на "Активни потребители" за съдържанието на лютениците на българския пазар. Той заяви, че в една от 12-те изследвани лютеници е открит олеамид, който има наркотично действие подобно на това на марихуаната, защото задействат едни и същи рецептори. Тази сутрин експерти влязоха в задочен спор по въпроса наркотик ли е олеамидът. Независимо какъв е правилният отговор, със сигурност не трябва да има олеамид в лютеница, защото не е разрешено влагането му в храни според българските разпоредби. Софийската районна прокуратура днес е изпратила преписка до Районната прокуратура в Пловдив. Тя е образувана по сигнала на Българска асоциация активни потребители. Прокуратурата пише и кой е производителят. ".. след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница „Класик лютеница" 550 гр., произведена от „Идеал Продукт" ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид", се казва в прессъобщението. По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от Наказателния кодекс - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества, уточняват още от прокуратурата. Съобщението на прокуратура дойде малко след като пред OFFNews от БАБХ неофициално казаха, че вероятно няма да изтеглят партидата от пазара, защото нямало доказателства, че в нея има нещо вредно за човешкото здраве. Те са длъжни да направят това, защото олеамидът не е разрешен за влагане в храни, контрира обаче пред OFFNews д-р Сергей Иванов. http://offnews.bg/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

  • 24 Юни 2019
  • 61
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ВАП откри нарушения при облагането с данъци на имоти в курортите

  • 24 Юни 2019
  • 52
При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура (ВАП) са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети, съобщават от институцията.

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

  • 24 Юни 2019
  • 95
Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

Над 2.1 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите с 5.7% от 1 юли

  • 24 Юни 2019
  • 98
Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 година, съобщиха от НОИ. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 година.

Тракийци от цялата страна се събраха на Минералните бани

  • 24 Юни 2019
  • 89
За поредна година Тракийският събор „Памет за Тракия” събра тракийци от цялата страна и огласи поляните на парк „Минерални бани” в кв. Ветрен с народна музика на прекрасни изпълнители. На събора присъстваха над 3000 души, сред които групи от големите тракийски дружества в страната.