До 15 000 лв. глоба за работодател, ако ви кара да работите на студено

Между 1500 до 15 000 лева глоба заплашва работодател, който принуждава служителите си да работят на студено. При работа на открито той е длъжен да се съобразява с опасните климатични условия и да вземе съответните мерки за безопасен труд. При работа в затворени помещения допустимите градуси трябва да са не по-малко от 20-22 градуса.

Под особено наблюдения са строителни фирми, в сферата на комуналните услуги, ВиК и електро дружествата, според директора на инспекцията по труда в Плевен Борис Петков, цитиран от БНР. На тези работници трябва по-често почивка на закрити помещения, да им се осигуряват подходящо облекло, както и топли напитки. Повечето работодатели се съобразяват с изискванията.

Според Наредбата за минималните изисквания на микроклимата на работните места оптималната температура през студения период трябва да бъде между 16 и 23 градуса, а допустимите температури не могат да падат под 13 градуса.

Оптималните се прилагат в климатизирани помещения. Допустимите – в помещения, където поради технически или други причини не е възможно да се осигурят оптималните, като например в производства с голямо топлинно излъчване като леярни цехове.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Работодателят трябва да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 70
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 59
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 79
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 255
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 231
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.