Прокуратурата: Резултатите от референдума да са задължителни

Прокуратурата заяви, че резултатите от референдума трябва да са задължителни. Съдът ще се произнесе до 2 седмици. Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което над 12 000 гласа не стигат да бъдат приети като задължителни мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Тезата защити ръководителят на ВАП и зам.-главен прокурор Ася Петрова, която се яви от името на държавното обвинение по делото, което Инициативният комитет на "Шоуто на Слави" води срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС). Тричленен съдебен състав заседава днес, но ще се произнесе до 2 седмици. Дори и след това обаче, решението му може да бъде обжалвано пред петчленен състав, съобщи БНР. Резултатите от референдума трябва да са задължителни, това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, заяви Петрова, цитирана от БТА. От "Шоуто на Слави" са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни. "Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея. Смятаме, че изборните книжа и протоколите на СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление," коментира Петрова, цитирана от "24 часа". Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик. "Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет. Междувременно до сряда ВАС трябва да се реши и казуса с машинното гласуване. Според ЦИК то ще се прилага само в 500 изборни секции, защото няма време да се осигурят машини за всичките 12 000 до предсрочните избори на 26 март. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и сподвижниците му в от "Нова Република" обаче обжалваха - според тях ЦИК няма право на преценка и е длъжна да осигури на избиратели сами да решат – да гласуват с бюлетина или машинно, нещо, ясно още през 2014 г. От Комисията заявиха, че ако съдът се разпореди, ще организират обществена поръчка за нужните машини. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

  • 24 Юни 2019
  • 62
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ВАП откри нарушения при облагането с данъци на имоти в курортите

  • 24 Юни 2019
  • 53
При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура (ВАП) са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети, съобщават от институцията.

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

  • 24 Юни 2019
  • 95
Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

Над 2.1 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите с 5.7% от 1 юли

  • 24 Юни 2019
  • 98
Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 година, съобщиха от НОИ. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 година.

Тракийци от цялата страна се събраха на Минералните бани

  • 24 Юни 2019
  • 89
За поредна година Тракийският събор „Памет за Тракия” събра тракийци от цялата страна и огласи поляните на парк „Минерални бани” в кв. Ветрен с народна музика на прекрасни изпълнители. На събора присъстваха над 3000 души, сред които групи от големите тракийски дружества в страната.