Договорени са 30% и са изплатени 7% от оперативните програми на ЕС

Общото договаряне по оперативните програми на ЕС е 30 процента от бюджета им и с около седем процента реално изплатени средства в края на 2016 година. Това съобщи във вторник Малина Крумова, служебен заместник министър-председател по европейските фондове. Тя открои доста доброто изпълнение на някои от оперативните програми. Например, оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", където вече са договорени 44 процента от планираните средства и са разплатени 12 процента от тях. В оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" са договорени 43 процента, а реално изплатените средства са девет процента, оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е с 37 процента договорени и 10 процента реално изплатени средства. Оперативната програма за развитие на селските райони също се развива добре, там са договорени 17 процента и реално изплатени суми в размер на 6,5 процента от бюджета, добави Крумова. По думите й миналата година е била доста активна за управляващите органи, които е трябвало да отчитат свършеното през предходния програмен период /2007 - 2013 г./ и същевременно да гарантират разработването на системи за управление и контрол на новия програмен период. Задачите които си поставяме, са да затворим в рамките на нашето управление всички предварителни условия за усвояването на еврофондовете. Изключение прави единствено предварителното условие по инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от Народното събрание на Стратегията за развитие на научните изследвания, каза Крумова. Може да има забавяния и в сектор "Транспорт" тъй като средствата при нея са свързани с приемането на "Интегрирана транспортна стратегия 2030", която е в процес на разработка. Друга наша задача е опростяването на правилата и процедурите за изпълнението на проектите по еврофондовете, добави служебният вицепремиер. Това е от ключово значение за намаляване на административната тежест за бенефициентите и улеснява достъпа да европейските средства. Искаме да продължим добрия диалог с Европейската комисия, каза Крумова. Заместник министър-председателят по европейските фондове няма заместник-министри и ще продължи да работи с колегите, с които съм работила досега. По думите й те са се доказали като професионалисти и експерти. България не е втора категория държава в ЕС, каза Крумова в отговор на журналистически въпрос. България получава повече финансиране от други държави-членки спрямо БВП или населението на страната, добави тя. В Гранитната зала на МС във вторник се провежда второто заседание на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство. Основните теми, които Комитетът разглежда, са финансовото изпълнение на програмите, прилагането на държавните помощи, допълняемостта между различните интервенции на европейските структурни и инвестиционни фондове, изпълнението на финансовите инструменти и ефектите от тях и др. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 62
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 71
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 80
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 88
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 79
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: