« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

КЗК: БТВ са злоупотребили с по- силната си позиция при договаряне с кабелните оператори

КЗК постанови, че БТВ са злоупотребили с по- силната си позиция при договаряне с кабелните оператори. Заведеното производство е по жалба на членове на Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000”. Наложената глоба на БТВ е в размер на 971 хил. лв. В искането си те твърдяха, че БТВ и Нова ТВ злоупотребяват с пазарната си позиция и поставят нереалистични искания, включително и ценови при преговорите. С решението си КЗК установява, че БТВ са нарушили чл. 37А от Закона за защита на конкуренцията, който забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите. При проверката от КЗК се установи, че на практика двете медийни групи БТВ и Нова ТВ си поделят лидерството на пазара на телевизионно съдържание. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията бе образувано миналото лято от четири кабелни оператора срещу „БТВ Медиа Груп” с искане за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 37а от Закона за защита на конкуренцията. Операторите твърдят, че БТВ ултимативно изисква от тях задължително да включат по-нискорейтинговите продукции в основните си програмни пакети, като условие за сключване на договор. Евентуален отказ на оператор да приеме този ултиматум бил въздиган в основание за прекратяване на всякакви делови отношения с него. Според местните доставчици БТВ налага нелоялни търговски условия по отношение на договорите за предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми с кабелните оператори, като например гарантиран минимален брой абонати, цена на един абонат, задължение за включване на настоящи и бъдещи програми в основния пакет на кабелния оператор. Освен това предлагане на правата за разпространение на всички собствени телевизионни програми единствено в пакет, без възможност правата да се закупуват от кабелните оператори поотделно за всяка програма също нарушавало закона.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 101
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 116
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 127
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 144
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 118
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение