« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Прекалено строг еврорегламент застрашава енергетиката

Служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков изрази опасения за енергийния отрасъл в България по повод силно завишени изисквания на ЕС. Загрижени сме за случващото се. Работим в тясно сътрудничество и активно подкрепяме всички ангажирани институции в защита на националния интерес при предстоящата промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, каза служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков по време на кръгла маса, посветена на проблема, организирана от КНСБ. Както вече е известно, предстои промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, съобщава сайтът на Министерството на енергетиката. Документът разглежда инсталации с входяща мощност над 50 Мегавата. Обхванати са всички видове конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи конвенционално гориво (въглища, биомаса, торф, течни и газообразни горива, отпадъци). Очаква се документът да бъде гласуван на 28 април тази година от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността (Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването). Водещо ведомство, представляващо националната позиция при гласуването, е Министерството на околната среда и водите. Заложените в референтния документ стойности за емисиите на живак, азотни оксиди и серен диоксид от централите, изгарящи въглища, е много трудно да бъдат постигнати и поставят под риск развитието на въгледобива и енергетиката както в страната, така и на европейския континент като цяло. Участниците в дискусията се обединиха около становището, че приемането на документа би поставило енергийния сектор пред значителни трудности и би застрашило функционирането на част от мощностите. Освен сериозни социално-икономически негативи, свързани със загуба на работни места във въгледобива и свързаните с него индустрии и намаляване на икономическия растеж, това крие риск и за националната сигурност на страната. По данни на синдикатите прекият ефект от новите мерки ще се изразява в отпадане от електроенергийната система на страната на 3-5 хил. мегавата базови мощности, загуба на около 33 хил. работни места във въгледобива и още над 120 хиляди – в свързани индустрии. От промяната ще бъдат засегнати инсталации, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната. Участниците в кръглата маса се съгласиха, че, за да се предотврати приемането на документа в този вид, е необходима консенсусна позиция на всички ангажирани органи и институции. В подкрепа на това Министерството на енергетиката ще организира на 27 март дискусия по темата, която трябва да съдейства за избистряне и отстояване на национално отговорна позиция в защита на конкурентоспособността на българския и европейския енергиен отрасъл. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 168
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 205
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 218
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 222
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 197
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение