« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Остър отговор на бизнеса за поскъпване на природния газ с 30%

Според сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес” резкият скок на природния газ ще ощети и хората, и бизнеса, а решението е взето „по непрозрачен начин, по съкратена процедура и без обществено обсъждане”. Неблагоприятният ефект от него ще „удари” редица сектори в българското производство, при които енергийните разходи имат значителен дял при формиране себестойността на продукцията. Сред тях са млекопреработването, хлебопроизводство, оранжерийното производство. „Предвид изключително острата конкуренция на произведените в България стоки с тези от внос от други страни от Евросъюза, едва ли повишаването на цените за крайния потребител би било решението на въпроса. Загубата ще се калкулира изцяло за сметка на производителите”, пишат от сдружението в позицията си, изпратена до медиите. И още: „Знаем какви са формалните основания за вдигане цената, но не и защо се бърза с тази крачка, когато преговорите между Европейския съюз и „Газпром” за принципна промяна в правилата и доставката на природен газ са в много напреднала фаза и е възможно в най-кратки срокове цените, по които руският гигант доставя природен газ за България да бъдат намалени”. Припомняме, че от днес шоково поскъпва природният газ с цели 30%. Така 1000 куб.м „синьо гориво“ ще струват 363,26 лв. без ДДС. КЕВР аргументира вдигането на цената на газа с поскъпването на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца, както и с по-високия курс на долара. Потребителите ще почувстват промяната с поскъпване на парното и топлата вода. Тарифите ще скочат между 18 и 38%, но това ще стане ясно по-късно през следващата седмица. За столичната топлофикация - 22,7 на сто, в Пловдив с почти 22%, Бургас -25,6%. Най-скъпо остава парното във Велико Търново и затова предвижданото за там поскъпване е с около 18%. Пак с решение на КЕВР от 1 април цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо 1%. В петък австрийското дружество EVN внесе в КЕВР предложение за поскъпване на електро и топлоенергията от 1 юли. Токът за бита да поскъпне с 2.36%, искат от дружеството, това включва увеличение с 1.8% на дневна тарифа и почти 5% поскъпване на нощната. В София пък ще се увеличи и цената на студената вода. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16 лв. повече на кубик. Източник: БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 97
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 110
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 100
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 118
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 106
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.