« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

България почита героите от Априлското въстание

Днес пред 141 години избухва Априлското въстание (20 април по стар стил) в Копривщица. То е потушено с много кръв и зверства, но предизвиква света да обърне внимание на България и в крайна сметка довежда до нейното освобождение от Русия през 1878 г. Трескавата подготовка за бунта направила впечатление на османските власти. Сигурна информация обаче те получили едва след събранието на Оборище от участник, чието име като предател е изтрито от паметника в местността. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков, копривщенските дейци нападат и прогонват с оръжие изпратените турски заптиета. Първият изстрел на бунта е даден на наречения по-късно "Мост на първата пушка". Мюдюринът (османският управител) на града е убит и в Копривщица е установена българска власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". То е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал пътя от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. От 95 въстанали села и градове, в бунта участват по-малко от 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Много са причините за кървавия и трагичен край на Априлското въстание, но то е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила. Тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията отпреди 141 години. Тържествената заря-проверка по случай годишнината от Априлската епопея е с начало 20:30 часа на площад "20 април" в Панагюрище. В нея ща участва президентът Румен Радев. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествата в Копривщица. БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 94
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 105
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 97
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 114
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 103
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.