Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи

Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи България Снимка: БНТ
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи. Устройство, което да помага при движението на хора с нарушено зрение, разработи ученичка от 12 клас в Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, съобщава БНТ. Идеята на Александрина Иванова е за GPS за незрящи под формата на гривна, в която са монтирани слушалка, микрофон и специален софтуер, позволяващи чрез въвеждане на координати GPS-ът да стане водач на слепия човек. Александрина има незрящ близък в семейството си и това я е мотивирало да търси начин да помогне на всички хора с нарушено зрение по–лесно да се движат по улиците и да са независими от чужда помощ. За да се разработи бизнес идеята на абитуриентката, обаче са нужни много средства. "Продукта още го няма, защото самия софтуер, като пресметнахме разходите, ни излиза на стойност около 100 000 лева, което са много пари и в момента още няма такова приложение, но много ще се радвам да има", споделя Александрина Иванова. Александрина и нейната ръководителка от училището са направили и проучване, за да разберат дали някъде вече не е измислен такъв продукт. "Никъде по света няма още създадено такова нещо, а все пак живеем в 21-ви век сферата на високите технологии и като се замислим, има всичко, но за обикновените хора, а за хората с по-специални нужди няма нищо, в смисъл те са ощетени", разказва абитуриентката. "Първо трябва да патентоваме тази идея, защото трябва време тя да се разработи, а през това време някой да не ѝ я открадне идеята", смята учителката на Александрина Илияна Кадурина. За да се патентова продуктът извън България обаче са необходими 20 000 лева. Продуктът за незрящи Александрина е разработила за участие в национално състезание на професионалните гимназии. Представянето ѝ е оценено с максимална оценка “Отличен”, като това и гарантира прием за студент в Университета за национално и световно стопанство. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 32
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 18
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 39
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 46
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.