Камено инвестира в нови носии за танцьорите от ТА „Здравец”

С пълно мнозинство общинските съветници от Камено решиха да отпуснат бюджет за закупуване на нови сценични костюми за фолклорния ансамбъл „Здравец” към местното читалище „Просвета – 1927”. Идеята е всяка година общината да финансира нуждите на танцьорите, които са известни в цялата страна, имат и много международни участия. През последните години от Читалището са били принудени да вземат костюми под наем за мащабните участия. През настоящия месец ансамбълът получи покана за участие на 48-мия Международен фестивал в град Яш в Румъния, който ще се проведе от 25 до 29 юли. Миналата година фолклорен танцов ансамбъл „Здравец” празнува 30-годишен юбилей. Спектакълът „Туй що не гасне” предизвика гръмки овации, а в него участия взеха и най-малките танцьори с ръководител Димитринка Бакалова, която създава и показва красота по сцените на България и Европа. Бакалова е възпитала стотици танцьори, носителката на „златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. ТА „Здравец” е създаден преди 30 години. Той е носител на идеите и продължава традициите на Каменския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Петър Бакалов, основан през 1944 година. През всички тези години той има своето достойно място в културния афиш на страната и чужбина. ТА „Здравец” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът е изграден от танци впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил. Концертите по блестящ начин разкриват българските фолклорни традиции. Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност. Над 250 възпитаници са минали през ансамбъла, като всеки от тях се е посветил на танцовото изкуство от 10 да 12 години и е оставил ярка диря в развитието на ансамбъла. Едни от първите танцьори са Коста Стамов, Младен Урумов, Надя Димитрова, Румен Андреев, Иво Ганев, Атанаска Димитрова и др. НЧ"Просвета-1927" има действащи филиали в с. Кръстина, с. Винарско, с.Трояново, с. Ливада, с. Тръстиково и с. Полски извор. Миналата година Общината инвестира в закупуването на нови костюми за кукерите, които са едни от най-атрактивните в страната. Местният парламент също така днес прие отчета за събираемостта на местните данъци и такси през 2016 г. Община Камено продължава да бъде първенец в страната по събираемост на данъците. През годината са изпратени 721 покани за доброволно плащане, написани 255 акта, постигнати са 48 споразумения, а 19 длъжника са дадени на частни съдебни изпълнители. От писмо на Министерството на финансите става ясно, че Община Камено е една от 16-те общини със строга финансова дисциплина и високи показатели.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 71
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.