Триъгълната кула на Сердика отвори врати

Нова туристическа атракция в София. Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика, която четвърт век бе недостъпна за софиянци и гости на столицата, от днес е отворена за посещения. Тя е част от укрепителната система на Сердика и е запазена в сутерена на жилищна сграда, намираща се на североизточния ъгъл на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Княгиня Мария Луиза" (под бившия магазин "София"). Изграждането й датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Тогава крепостната стена на Сердика е удебелена отвън с изцяло тухлен пояс и снабдена допълнително с триъгълната кула. Има форма на равнобедрен триъгълник, насочен с острия си връх на север. В сегашния си вид кулата е с цокъл от каменни блокове и изцяло тухлен градеж нагоре. Двата странични изхода осигуряват възможност за внезапно излизане на защитниците на кулата. Те имат прагове от каменни блокове. До момента у нас не е открита друга крепостна кула с такава форма. "Това ново за нашия град пространство беше възстановено наскоро от Столичната община с подкрепата на Министерството на културата по т. нар. Норвежки механизъм след много десетилетия различни идеи, планове и съдба", посочи при откриването кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че за реставрацията и оформянето му са вложени около половин милион лева. Освен като музейно пространство, мястото ще може да се използва и за културни прояви и дискусии. На площ от 800 квадратни метра са разположени три изложбени зали, като най-голяма част заема основата на кулата, която е била близо до Северната порта на Сердика. Има малък подиум за камерни концерти, където ще могат да се провеждат научни и професионални срещи, конференции, чествания, представяне на книги и други. На събитието  днес бяха връчени договори на 42 неправителствени организации, чиито проекти са одобрени за финансиране от Столичната община по програма "Европа". Йорданка Фандъкова отбеляза, че мисията на програмата е да насърчи партньорството между местната власт и гражданския сектор. За деветте години работа по нея успяхме да осигурим финансиране над 3,7 млн. лв. за подкрепа на добрите идеи на гражданските организации, посочи кметът на София. Тя добави, че благодарение на инвестициите в културно-историческо наследство са разкрити много нови авиолинии, които подпомагат т. нар. уикенд туризъм. По думите й за първите четири месеца на тази година в софийските хотели са регистрирани 13 процента повече нощувки. В новото пространство днес беше открита фотоизложба в чест на 160 години от рождението на княз Александър Батенберг. Авторът Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг - детството му, идването в България, живота му след абдикацията. http://trip.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 54
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 64
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 75
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 82
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 72
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: