Мария Габриел получава подкрепа от всички в ЕП

Кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар е получила единодушно одобрение от координаторите на групи в Европейския парламент. Мария Габриел, която е кандидат на ЕНП и ГЕРБ, имаше нужда само от 2/3 мнозинство на депутатите, но в крайна сметка всички парламентарни фракции са дали положителна оценка за нейното представяне. Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи официално, че подкрепя Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифровизацията. Посочва се, че групата е удовлетворена от отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар при вчерашното изслушване в ЕП. Ще подкрепим Габриел с удоволствие, тя показа познания. Сега очакваме да видим как думите се претворяват в дела, допълват социалистите. Председателят на ЕНП също даде висока оценка за представянето на Мария Габриел. Жозеф Дол изрази увереност, че българската номинация за еврокомисар ще получи възможно най-висока оценка от досегашните си колеги в Европарламента и ще бъде избрана за следващ комисар от България. Той се срещна в Брюксел със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Официално оценката от вчерашното изслушване на Габриел се очаква по-късно днес. Ако бъде одобрена, Габриел предстои да бъде утвърдена на сесия на ЕП в Страсбург следващия месец. По време на изслушване във вторник следобед на кандидата за комисар бяха поставени въпроси от различни сфери, включително цифровизацията на европейската индустрия, евентуални реакции на кибератаки, бъдещето на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC), разпределението на радиочестотния сектор в ЕС, както и различни регулаторни и данъчни аспекти на онлайн платформите. Изслушването беше водено от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също бяха асоциирани към дискусията. Писмото с оценката на комисиите ще бъде изпратено до Съвета на председателите на комисии, а след това и на Председателския съвет. Освен ако не реши да поиска допълнителна информация, Председателският съвет след дебат ще обяви изслушванията за закрити и ще разреши публикуването на писмото с оценката. Кандидатът за комисар трябва да бъде утвърден с мнозинство от подадените гласове в тайно гласуване по време на пленарната сесия на Европейския парламент през юли. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 86
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 81
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.