”Вечният длъжник” отива в историята

Предложението на ГЕРБ за изменение в Закона за задълженията и договорите предизвика спорове в пленарната зала. ГЕРБ предлагат да се премахне фигурата на "вечния длъжник" чрез въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица. Филип Попов от"БСП за България" отбеляза, че това е стъпка в правилната посока, но попита защо тази промяна в Закона за задълженията и договорите да се прави чрез измененията в ГПК. Това е един наистина сложен юридически казус, с който се променят много отношения и закони, посочи той. По думите му така направеното предложение е удар във въздуха, защото е предвидено, че десетгодишната давност не засяга обезпечените вземания. Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че са отворени за всички предложения и коментари във връзка с обхвата и действието на давността. Тук нашата идея е абсолютната погасителна давност да погаси не само правото на иск, но и самото задължение, обясни той и посочи, че затова го предлагат като част от този пакет промени. Хамид Хамид от ДПС каза, че между двете четения на промените ще предложат текст, който ще сложи край на фигурата на вечния длъжник. Ще предложим таксите, които се събират от съдебните изпълнители да влязат в закона, посочи той. По думите му така ще се осигури по-трайна уредба на тези такси. Явор Нотев от "Обединени патриоти" отбеляза, че преди второто четене не бива да се изпуска от внимание, че срещу всеки длъжник стои и кредитор. Данаил Кирилов коментира, че по отношение на евентуално отпадане на банките като страна искател в изпълнителното производство ще поддържа позиция "против". Тази позиция защитава цялата ни финансова-кредитна система, коментира той. По думите му банките не са само кредитори, а и пазят парите на вложителите. Пръв предложението за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност на дълговете направи неотдавна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. У нас над 600 хил. семейства имат дългове, аргументира се той. Предложението се подкрепя от Асоциацията на банките, Камара на частните съдебни изпълнители и Министерство на правосъдието. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 295
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 274
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 281
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 302
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 272
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.