Половин тон яйчен прах с фипронил у нас

В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил, съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите. Пратката е близо 500 килограма. Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия. При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно. Фипронилът е препарат, който се използва в борбата с насекомите, но е забранен в животновъдството. По данни на Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в организма и се натрупа в него. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми. Преди седмица един тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщиха румънските власти. От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от магазини в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция. Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми паразити. Европейската комисия препоръча на всички страни членки на ЕС да бъдат бдителни. Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но е изнасяна и в други държави. Симптомите на отравяне са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията. БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 93
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 102
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 106
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 143
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 121
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.