Недостигат 3 000 учители за новата учебна година

Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват данни в бюрата по труда. 19 хиляди свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Безработните са над 220 000 души, показват последни данни за юли на Агенцията по заетостта. Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности. Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира за „Хоризонт", че броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители. "По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици...", каза Тодорова. Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, каза Тодорова. Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева. КРОСС Снимка: Венелина Стоянова

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 187
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 177
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 183
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 381
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 345
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас