Радев: Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат

Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят, считайте, че щом като я търсят, ще я получат. Това заяви президентът Румен Радев по повод атаките от ГЕРБ. „От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен“, каза държавният глава пред журналисти, цитиран от "Фокус". Преди дни Радев и Бойко Борисов влязоха в задочен спор заради процедурата за избор на новите изтребители за армията. Премиерът изрази съмнения, че самолетите "Грипен" са най-добрите за България. „До изтребителите ли е опряла армията в момента?”, попита той. Радев отвърна, че премиерът явно е бил подведен от "глупави становища" и му отговори: „Мога пак да посъветвам г-н Борисов да не дели страната и важните сектори на порции. Националната сигурност не се гради на ежедневна смяна на позицията". Днес, на въпрос ще проведе ли дискусия с Борисов за модернизация на армията президентът каза, че вече не вижда смисъл от такава среща: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“. Преди дни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че Радев е лобирал за покупката на шведските изтребители “Грипен” още като зам.-командир на ВВС. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, подчерта обаче държавният глава. По повод указа за назначаване на избрания от ВСС нов председател на ВАС Георги Чолаков Радев коментира: „Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“. Запитан означава ли това, че няма да подпише указа, той отвърна: "Ще разберете на 4-ти октомври (новият състав на ВСС поема от утре - б.р.)“. Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната, каза Радев пък по повод предстоящото Европредседателство на България. „Притесняват ме всички процеси, които стават в страната. Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, добави държавния глава и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел. „Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката в Европа“, изтъкна Радев. Той коментира и кървавия референдум за независимост на Каталуния: "Полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава. Това е един огромен проблем, не само за Испания, но и за Европа. Кризата от 2008 година явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа“. Президентът говори пред журналисти след откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 268
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 236
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 230
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 247
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 238
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.