« декември 2017 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Време e за зимните гуми

Утре предстои сериозна промяна на времето. По планините и планинските проходи ще вали сняг, а температурите ще бъдат около и под нула градуса. Мнозина от водачите на моторни превозни средства изчакват последния момент преди зимата, за да сложат зимните гуми на автомобилите си. Веднага след първия сняг около центровете за подмяна на гуми се образуват огромни опашки от превозни средства, "удобно" изчакали последния момент за смяна на летните гуми с такива, подходящи за студеното полугодие. Много от водачите на МПС смятат, че зимните гуми "се слагат, когато (ще) вали сняг". Това обаче е сериозна заблуда. Ако видите такава гледка на пътя и сте още с летни гуми, значи сте сериозно закъснели със смяната. Лесно можете да проверите, дали моментът за смяна на летните гуми е дошъл. През лятото, когато натиснете с пръст ръба на протектора на качествена лятна гума, той трябва да бъде сравнително податлив на този натиск. Ако при тази процедура протекторът ("грайфера") не поддаде или почти не поддаде, значи е дошъл моментът за смяна. Повторете процедурата със зимна гума: материалът трябва да хлътва видимо повече от лятната си посестрима. Впрочем, ако направите това със зимна гума през лятото, тя е податлива почти "колкото дъвка", т.е. при високо слънце и горещо време, можете да повредите зимната гума буквално за няколко (десетки) километра. Затова и обратната процедура е належаща още през март или най-късно в началото на април. Но до април има много време, а зимата тепърва предстои. Да се върнем към зимните гуми. Според повечето източници при температура под 7 (седем) градуса, е препоръчително да сложим зимните гуми. Прогнозите показват, че още утре на много места в страната не просто ще бъде по-студено от 7 градуса, а ще вали и сняг. По планинските проходи не са изключени и временни заснежавания, затова, ако ви предстои пътуване през почивните дни, особено такова, свързано с преминаване през планински и полупланински райони, време е за незабавна смяна на гумите с подходящия тип. Въпреки слънчевото време през следващата седмица, все по-ниското и слабо слънце ще "държи" относително топло време само няколко часа около и след обяд. През нощта, която в края на месеца ще бъде с продължителност близо 14 часа, и по-голямата част от деня, температурите ще бъдат по-ниски от безопасните за шофиране с "дървените" летни гуми. Да напомним: Зимните гуми са едно от основните условия за безопасно шофиране през зимния сезон, гарантиращи необходимото сцепление, както при спиране, така и при остри завои на скорост около границите на безопасната за тяхното извършване. Може да предположим, че в неделната и понеделнишка хроники за катастрофите през изминалото денонощие, вероятно над 90 на сто от случаите ще бъдат с автомобили с летни гуми. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Парламентът отхвърли ветото върху мораториума над лекарства

  • 14 Дек 2017
  • 45
Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента върху Закона за бюджета на НЗОК. 126 депутати повторно подкрепиха закона, а 95 бяха "против". Румен Радев наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета на Здравната каса, които касаят неплащането на иновативни лекарства за онкоболни за следващата година.

Стинг ще зарадва българските фенове с два бутикови концерта

  • 14 Дек 2017
  • 42
Композитор, певец, автор на песни, актьор, писател и активист Стинг е един от най-великите артисти на световната музикална сцена. През своята знаменита кариера, той е продал почти 100 милиона албума и е носител на множество престижни награди.

Вашият сигнал: "Удобно" паркиране

  • 14 Дек 2017
  • 41
Наш читател ни изпрати снимка на "удобно" паркирал гражданин.

Вашият сигнал: Блъснат колоездач

  • 14 Дек 2017
  • 44
Снощи до РУМ Резвая в жк. Меден рудник беше блъснат колоездач.

В декларациите на 275 политици има несъответствия

  • 14 Дек 2017
  • 45
От 6900 проверени души - при 275 са констатирани несъответствия. Проверявани са политически фигури от всички нива на властта.