« октомври 2017 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Време e за зимните гуми

Утре предстои сериозна промяна на времето. По планините и планинските проходи ще вали сняг, а температурите ще бъдат около и под нула градуса. Мнозина от водачите на моторни превозни средства изчакват последния момент преди зимата, за да сложат зимните гуми на автомобилите си. Веднага след първия сняг около центровете за подмяна на гуми се образуват огромни опашки от превозни средства, "удобно" изчакали последния момент за смяна на летните гуми с такива, подходящи за студеното полугодие. Много от водачите на МПС смятат, че зимните гуми "се слагат, когато (ще) вали сняг". Това обаче е сериозна заблуда. Ако видите такава гледка на пътя и сте още с летни гуми, значи сте сериозно закъснели със смяната. Лесно можете да проверите, дали моментът за смяна на летните гуми е дошъл. През лятото, когато натиснете с пръст ръба на протектора на качествена лятна гума, той трябва да бъде сравнително податлив на този натиск. Ако при тази процедура протекторът ("грайфера") не поддаде или почти не поддаде, значи е дошъл моментът за смяна. Повторете процедурата със зимна гума: материалът трябва да хлътва видимо повече от лятната си посестрима. Впрочем, ако направите това със зимна гума през лятото, тя е податлива почти "колкото дъвка", т.е. при високо слънце и горещо време, можете да повредите зимната гума буквално за няколко (десетки) километра. Затова и обратната процедура е належаща още през март или най-късно в началото на април. Но до април има много време, а зимата тепърва предстои. Да се върнем към зимните гуми. Според повечето източници при температура под 7 (седем) градуса, е препоръчително да сложим зимните гуми. Прогнозите показват, че още утре на много места в страната не просто ще бъде по-студено от 7 градуса, а ще вали и сняг. По планинските проходи не са изключени и временни заснежавания, затова, ако ви предстои пътуване през почивните дни, особено такова, свързано с преминаване през планински и полупланински райони, време е за незабавна смяна на гумите с подходящия тип. Въпреки слънчевото време през следващата седмица, все по-ниското и слабо слънце ще "държи" относително топло време само няколко часа около и след обяд. През нощта, която в края на месеца ще бъде с продължителност близо 14 часа, и по-голямата част от деня, температурите ще бъдат по-ниски от безопасните за шофиране с "дървените" летни гуми. Да напомним: Зимните гуми са едно от основните условия за безопасно шофиране през зимния сезон, гарантиращи необходимото сцепление, както при спиране, така и при остри завои на скорост около границите на безопасната за тяхното извършване. Може да предположим, че в неделната и понеделнишка хроники за катастрофите през изминалото денонощие, вероятно над 90 на сто от случаите ще бъдат с автомобили с летни гуми. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Маслото, което ядем е менте

  • 20 Окт 2017
  • 259
От изследвани десет марки краве масло от Българска национална асоциация БНА "Активни потребители" само в две няма проблеми.

Хора в неравностойно положение играят баскетбол на колички в Бургас

  • 20 Окт 2017
  • 261
В Бургас ще е домакин на решителния кръг от държавното първенство по баскетбол на колички, сезон 2017.

Избраха лого за Международното математическо състезание в Бургас догодина

  • 20 Окт 2017
  • 258
Община Бургас благодари на всички ученици, които с желание и креативност се включиха в конкурса за лого на Математическото състезание IMC (International Mathematics Competition), което ще се проведе догодина в нашия град.

Повече от година измамник се представя за шеф на кабинета на омбудсмана

  • 20 Окт 2017
  • 282
Повече от година едно лице обикаля България и злоупотребява с институцията на омбудсмана, като подвежда и успява да измами ръководствата на университети, държавни институции и големи фирми, представяйки се като ръководител на кабинета на омбудсмана.

Чистят канала на Атанасовското езеро

  • 20 Окт 2017
  • 296
Започна почистването на канала, който свързва Атанасовското езеро в Бургас с Черно море.