Време e за зимните гуми

Утре предстои сериозна промяна на времето. По планините и планинските проходи ще вали сняг, а температурите ще бъдат около и под нула градуса. Мнозина от водачите на моторни превозни средства изчакват последния момент преди зимата, за да сложат зимните гуми на автомобилите си. Веднага след първия сняг около центровете за подмяна на гуми се образуват огромни опашки от превозни средства, "удобно" изчакали последния момент за смяна на летните гуми с такива, подходящи за студеното полугодие. Много от водачите на МПС смятат, че зимните гуми "се слагат, когато (ще) вали сняг". Това обаче е сериозна заблуда. Ако видите такава гледка на пътя и сте още с летни гуми, значи сте сериозно закъснели със смяната. Лесно можете да проверите, дали моментът за смяна на летните гуми е дошъл. През лятото, когато натиснете с пръст ръба на протектора на качествена лятна гума, той трябва да бъде сравнително податлив на този натиск. Ако при тази процедура протекторът ("грайфера") не поддаде или почти не поддаде, значи е дошъл моментът за смяна. Повторете процедурата със зимна гума: материалът трябва да хлътва видимо повече от лятната си посестрима. Впрочем, ако направите това със зимна гума през лятото, тя е податлива почти "колкото дъвка", т.е. при високо слънце и горещо време, можете да повредите зимната гума буквално за няколко (десетки) километра. Затова и обратната процедура е належаща още през март или най-късно в началото на април. Но до април има много време, а зимата тепърва предстои. Да се върнем към зимните гуми. Според повечето източници при температура под 7 (седем) градуса, е препоръчително да сложим зимните гуми. Прогнозите показват, че още утре на много места в страната не просто ще бъде по-студено от 7 градуса, а ще вали и сняг. По планинските проходи не са изключени и временни заснежавания, затова, ако ви предстои пътуване през почивните дни, особено такова, свързано с преминаване през планински и полупланински райони, време е за незабавна смяна на гумите с подходящия тип. Въпреки слънчевото време през следващата седмица, все по-ниското и слабо слънце ще "държи" относително топло време само няколко часа около и след обяд. През нощта, която в края на месеца ще бъде с продължителност близо 14 часа, и по-голямата част от деня, температурите ще бъдат по-ниски от безопасните за шофиране с "дървените" летни гуми. Да напомним: Зимните гуми са едно от основните условия за безопасно шофиране през зимния сезон, гарантиращи необходимото сцепление, както при спиране, така и при остри завои на скорост около границите на безопасната за тяхното извършване. Може да предположим, че в неделната и понеделнишка хроники за катастрофите през изминалото денонощие, вероятно над 90 на сто от случаите ще бъдат с автомобили с летни гуми. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Дариха модерен дрегер за наркотици на полицията

  • 21 Мар 2018
  • 39
Електронната система Dräger DrugTest 5000, улавяща наличието на шест наркотични вещества в човешкия организъм, бе дарена днес от кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов на ОДМВР – Бургас за нуждите на Районното управление в крайморския град.

Роснефт и Еni откриха петрол в Черно море

  • 21 Мар 2018
  • 43
Роснефт и Eni са завършили проучванията на лицензионен участък от Черно море- "Западно-Черноморска площадка". Установено е с голяма вероятност в участъка да има сериозни залежи на петрол.

Модерните биотехнологии ще изучават новите студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 21 Мар 2018
  • 36
Ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, продължава и тази година тенденцията да обогатява профила си с модерни и атрактивни специалности. И тази учебна година те са съобразени изцяло с търсенето на бизнеса.

Рокерите от Нощни вълци обикалят Балканите

  • 21 Мар 2018
  • 52
Членове на руския рокерски клуб Нощни вълци, известен с верността си към президента Владимир Путин, започна обиколка из Западните Балкани. Около 20 рокери от клуб Нощни вълци влязоха вчера в сръбската част на Босна и Херцеговина от Сърбия, съобщи Асошиейтед прес.

Теленор продаде активите си в Източна Европа

  • 21 Мар 2018
  • 57
Теленор подписа споразумение за продажба на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро. Трансакцията включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.