Четирима президенти откриват паметна плоча на Жельо Желев

Четирима президенти отиват в родното село на първият демократично избран президент на България д-р Жельо Желев /между 1 август 1990 и 22 януари 1997 г./. Румен Радев, заедно със своите предшественици Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще открият паметна плоча на Желев в родната му къща в село Веселиново, Шуменско. Подобно нещо се случва за първи път. Ще бъде предложено и улицата, на която се намира къщата на Желев, да носи неговото име. Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. Той е доктор на философските науки. Автор на книгата „Фашизмът”. В с. Гразен през 1967 г. д-р Желев написва книгата „Тоталитарната държава“, публикувана 15 години по-късно, в края на март 1982 г. Книгата излиза със заглавие „Фашизъм” и тираж 10 000 екземпляра. Престоява на пазара месец и дори е планирана за реклама на Панаира на книгата, но бива свалена от щандовете, тъй като се виждат прилики между фашистката диктатура и социалистическата държавна система. По-късно тя е забранена неофициално, като с писмо на Комитета за култура от м. август е иззета и от обществените библиотеки и конфискувана. Редакторите и рецензентите са наказани. Но все пак са били продадени вече около 6 хиляди екземпляра. Преведена е на 10 езика. Книгата превръща Жельо Желев в дисидент. Д-р Желев е съосновател и първи председател на създадения на 7 декември 1989 г Съюз на демократичните сили. Избран е за народен представител в 7 Велико народно събрание. През август 1990 г., след оставката на Петър Младенов, е избран от 7-мото ВНС за президент на Република България. Желев заема тази длъжност до избирането му и заемането на длъжността президент на Република България, от януари 1992 г. Желю Желев почива в София на 30 януари 2015 г. на 79-годишна възраст.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

24 октомври става молитвен ден за децата с увреждания

  • 23 Окт 2018
  • 77
Утре, 24 октомври, от 10.30 часа в бургаския катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отслужен молебен за здравето на децата с увреждания и техните семейства. Същото ще се случи и в останалите български градове.

Започна изграждането на научно-производствен комплекс за компоненти на самолетни двигатели

  • 23 Окт 2018
  • 80
В Бургас започна изграждането на мащабен Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели. Инвестицията, която фирмата ще направи в Бургас, е на стойност 30 млн. долара.

Само срещу левче гледаме „Нефтохимик 2010” – „Войводина”

  • 23 Окт 2018
  • 71
Билети по левче пуска ръководството на ВК „Нефтохимик 2010” за домакинския мач от втория квалификационен кръг за Шампионска лига при мъжете срещу първенеца на Сърбия „Войводина” /Нови Сад/.

Почитаме паметта на музикалния педагог Нина Матева

  • 23 Окт 2018
  • 87
Концерт - спектакълът "Наследници: С песен и любов за Нина Матева" очаква своята публика в навечерието на Деня на народните будители. Организатор на събитието е Народно читалище "Любен Каравелов 1940", с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Дипломат и художничка от Монмартър в изложба на съвременни турски художници

  • 23 Окт 2018
  • 79
Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Нурай Иньонтепе ще изложи свои картини заедно с още шестима художници от родния си град Ескишехир на обща изложба по случай 95-годишнината от създаването на турската република.