« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Замразиха цените на ток, парно и топла вода до 1 април

Цените на парното, топлата вода и електроенергията няма да се променят поне до 1 април, съобщиха от КЕВР. "Хората трябва да бъдат наистина спокойни, че в рамките на отоплителния сезон няма да има промяна нито на цената на парното отопление, нито на цената на електрическата енергия", увери председателят на регулатора Иван Иванов. Той допълни, че ако ситуацията позволява, цените ще останат без промяна и след 1 април. "Няма диспропорции, които да налагат поскъпване на тока на свободния пазар", смята още председателят на КЕВР. Според него основната предпоставка за това е повишаването на цената в Централна и Западна Европа. България не е официално свързан пазар, но има свободен обмен на електроенергия и цената на българската борса корелира с цената на борсите в Унгария и Румъния. Иванов припомни още, че днес цената на свободния пазар е по-висока, отколкото на регулирания, но преди година е било обратното. „Това е свободният пазар“, допълни той пред журналисти след откритото заседание в КЕВР, на което беше обсъдена цената на природния газ. Производството на електроенергия в страната надвишава нивата от миналата година с около 1,3%, а потреблението е с 3,66% по-високо, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). „Характеристиките на пазара не предполагат сериозни диспропорции“, обясни още Иванов. Той отказа да коментира дали поскъпването на електроенергията на свободния пазар е породено от преразпределяне на пазара. „Регулаторът не може да се произнесе – ние за момента нямаме никакви разследващи функции“, категоричен беше той. На закрито заседание на 28 декември в комисията ще вземат окончателно решение за цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година, влизаща в сила от 1 януари. Очаква се тя да бъде повишена с близо 3 на сто. От обществения доставчик "Булгаргаз" предупредиха, че ако бъде утвърдена тази цена, тя ще донесе загуби на дружеството: по предварителни изчисления - в размер на 4 милиона лева. От регулатора обаче поне засега не са склонни да повишат цената на природния газ с повече от предварително планираното - 2,8 на сто. Възможно е увеличението да бъде дори по-малко. Днес на открито заседание КЕВР в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад на работната група във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цени за І - то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. В заседанието участваха представители на вносителя на заявлението "Булгаргаз". "Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер, който няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон", каза още шефът на КЕВР. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 29
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

  • 19 Апр 2024
  • 69
Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност.

Контрабандни цигари, укрити във филтри за абсорбатори, откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

  • 19 Апр 2024
  • 60
Близо 220 000 къса (11 000 кутии) нелегални цигари задържаха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Народното събрание прие предложението на БСП за отлагане на либерализацията на ток за домакинствата

  • 19 Апр 2024
  • 65
Народното събрание прие на първо четене предложението на парламентарната група на „БСП за България“ за отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата.

БАБХ съветва: Купувайте козунаци през интернет платформи само от регистрирани търговци

  • 19 Апр 2024
  • 91
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци.