Блокирана София посреща Европа с протести и скандали

На фона на протести, скандали и убийства и на засилено полицейско присъствие довечера официално се открива българското председателство на Съвета на ЕС. В София пристига колегиумът на Европейската комисия, начело с председателя Жан-Клод Юнкер. Еврокомисарите ще заседават с българските министри на 12 януари. Ще обсъждат външните работи на ЕС, сигурността и отбраната, миграцията, правосъдието, конкуренцията, иновациите и дигиталното развитие на Европа. В София пристига и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Голяма група чуждестранни журналисти ще проследи за няколко дни началото на председателството. Охрана и протести Наред с многото полиция, по улиците се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността, заявиха от СДВР. Ще имат затруднения в движението, но са предвидени гъвкави мерки, които според СДВР би трябвало минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите. За деня са заявени девет протеста в центъра на София. Сред тях се открояват двата протеста "за" и "против" разширението на ски зоната в Пирин. Официалното откриване започва и във време на политически скандал, свързан с антикорупционния закон, и на убийства. След като стана ясно, че НС по всяка вероятност ще отхвърли ветото му върху антикорупционния закон, президентът Радев заяви, че у нас няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Левицата пък настоя премиерът Борисов да се яви в парламента и да говори за убийството на бизнесмена Петър Христов. Днес се очаква и бурно първо за сезона заседание на НС, в което партиите ще направят своите изявления. Официалната част Церемонията по откриването на председателството ще започне в 19.30 часа в Народния театър "Иван Вазов". Предвидени са изказвания на президента Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов. Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на церемонията по откриването на българското председателство. Ще участват вокалната акапелна формация "Ева Квартет", Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари", Националният фолклорен ансамбъл "Българе", инструменталната формация "Булгара" и дуетът Крис и Велин. По-рано през деня, в 11.30 часа, ще бъде представена интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство пред Народния театър. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.