Частни охранителни фирми вече ще могат да пазят цели населени места

Кметовете ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана, записа окончателно парламентът с приети на второ четене текстове от новия Закон за частната охранителна дейност. Това стана възможно след като депутатите разрешиха частната охранителна дейност за урбанизирани територии. Изисква се лиценз, който може да се издава за територията на цялата страна или на територията на отделна област. Текстът срещна отпор от БСП, които поискаха да отпадне. Давате възможност на местната власт да изпълнява задачи на МВР като натоварвате общините и финансово, докъде сте готови да стигнете, коментира Красимир Янков. Даваме възможност всеки кмет, ако прецени, че има нужда, да има законно основание да сключи договор за частна охранителна дейност, обясни Маноил Манев от ГЕРБ. Време е да се обединим около този закон, за да покажем грижа и за сигурността, и за бизнеса, призова той. Частна охранителна дейност по отношение на имущество - собствено или ползвано на законно основание, може да се извършва и от търговци, които притежават лиценз или удостоверение за извършване на частна охранителна дейност. Министърът на вътрешните работи издава наредба за реда, по който лицата удостоверяват, че отговарят на изискванията на този закон. Според Красимир Янков целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ. С други разпоредби се дава възможност на частните охранители да са въоръжени или невъоръжени като въоръжената охрана ще трябва да спазва изискванията на закона за оръжията и боеприпасите. При осъществяване на дейностите могат да бъдат използвани също физическа сила, помощни и технически средства в случаите и при условията, посочени в този закон. Утре парламентът продължава да обсъжда и гласува на второ четене текстовете от законопроекта, внесен от Министерския съвет. dariknews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 86
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 81
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.