Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове". Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86 "въздържал се“. Идеята е по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. "Тези хора са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира по-рано пред bTV един от авторите на проекта - депутатът Хамид Хамид. В мотивите на законопроекта на ДПС се посочва, че страната ни е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, което е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държавата. Не трябва да се прави разграничение и да се предвижда практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството. От ДПС предлагат хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход. По време на дебатите в НС Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ попита какво предлагат точно от ДПС. „В момента всички български граждани получават българско гражданство. Целта е Турция да има още по-огромно влияние върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате чужди интереси“, заяви той, цитиран от "Фокус". От своя страна Хамид Хамид посочи, че се е оказало, че и „този господин не е чел законопроекта ни“. "Какво правим ние като български политици за тези, които и без това са български граждани, но нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, разпали се депутатът от ДПС. По-рано лично военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с призив към депутатите да защитят България: "Това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „удрят“ по темата българщина". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Започват Есенните литературни празници’2018

  • 26 Сеп 2018
  • 19
През последните няколко години есента се превърна в литературния сезон на Бургас. Всеки октомври в града се организира своеобразен фестивал на словото. Програмата на предстоящото издание отново е богата.

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври

  • 26 Сеп 2018
  • 25
От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче, ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

И Швейцария не иска да приеме Абрамович

  • 26 Сеп 2018
  • 23
Още една държава отказа да приеме руския милиардер Роман Абрамович. Властите в Швейцария смятат, че той представлява заплаха за страната. Федералната полиция посъветвала служителите да отхвърлят молбата му.

Жълт код за силен вятър има в Бургас и 6 области

  • 26 Сеп 2018
  • 22
Жълт код за силен вятър е обявен за 7 области на страната, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Омбудсманът: Всеки гражданин трябва да има индивидуален договор с ВиК

  • 26 Сеп 2018
  • 27
Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора, настоява омбудсманът Мая Манолова. Според нея така ще се реши проблемът с липсата на справедливост при определянето на сметките за вода.