« юни 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове". Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86 "въздържал се“. Идеята е по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. "Тези хора са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира по-рано пред bTV един от авторите на проекта - депутатът Хамид Хамид. В мотивите на законопроекта на ДПС се посочва, че страната ни е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, което е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държавата. Не трябва да се прави разграничение и да се предвижда практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството. От ДПС предлагат хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход. По време на дебатите в НС Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ попита какво предлагат точно от ДПС. „В момента всички български граждани получават българско гражданство. Целта е Турция да има още по-огромно влияние върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате чужди интереси“, заяви той, цитиран от "Фокус". От своя страна Хамид Хамид посочи, че се е оказало, че и „този господин не е чел законопроекта ни“. "Какво правим ние като български политици за тези, които и без това са български граждани, но нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, разпали се депутатът от ДПС. По-рано лично военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с призив към депутатите да защитят България: "Това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „удрят“ по темата българщина". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Над 16% ръст на приходите от нощувки в Бургаско

  • 18 Юни 2018
  • 16
Приходите от нощувки в област Бургас през април 2018 г. са 2 834.5 хил., или с 16.4% повече в сравнение със същия месец на 2017 година.

Кристо открива ново "плаващо" творение в Лондон

  • 18 Юни 2018
  • 19
Световноизвестният творец с български произход Христо Явашев – Кристо открива поредния си проект. Само след няколко часа новата инсталация "Мастаба" ще радва всички жители и гости на Лондон.

Обходният път на Ахелой осигурява връзка за пътуващите от и за Слънчев бряг

  • 18 Юни 2018
  • 28
От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха днес, че на 15 юни бе пуснато директното трасе на обходния път. С пускането на отсечката 5 месеца предсрочно се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг - Бургас преди началото на активния туристически сезон и се повишава безопасността на движение.

Мъжете в България получават 38% по-високи пенсии от жените

  • 18 Юни 2018
  • 31
Заради по-ниските заплати и по-краткия осигурителен стаж жените в България получават средно с 38% по-ниска пенсия от мъжете. Въпреки, че възрастта за пенсия у нас постепенно се изравнява, различията ще останат както за вече пенсиониралите се, така и за бъдещите пенсионери.

ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради Крим

  • 18 Юни 2018
  • 31
Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на украинския Кримски полуостров през 2014 г. с още една година, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, на които се позова БТА.