Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове". Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86 "въздържал се“. Идеята е по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. "Тези хора са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира по-рано пред bTV един от авторите на проекта - депутатът Хамид Хамид. В мотивите на законопроекта на ДПС се посочва, че страната ни е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, което е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държавата. Не трябва да се прави разграничение и да се предвижда практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството. От ДПС предлагат хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход. По време на дебатите в НС Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ попита какво предлагат точно от ДПС. „В момента всички български граждани получават българско гражданство. Целта е Турция да има още по-огромно влияние върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате чужди интереси“, заяви той, цитиран от "Фокус". От своя страна Хамид Хамид посочи, че се е оказало, че и „този господин не е чел законопроекта ни“. "Какво правим ние като български политици за тези, които и без това са български граждани, но нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, разпали се депутатът от ДПС. По-рано лично военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с призив към депутатите да защитят България: "Това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „удрят“ по темата българщина". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Дариха модерен дрегер за наркотици на полицията

  • 21 Мар 2018
  • 39
Електронната система Dräger DrugTest 5000, улавяща наличието на шест наркотични вещества в човешкия организъм, бе дарена днес от кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов на ОДМВР – Бургас за нуждите на Районното управление в крайморския град.

Роснефт и Еni откриха петрол в Черно море

  • 21 Мар 2018
  • 43
Роснефт и Eni са завършили проучванията на лицензионен участък от Черно море- "Западно-Черноморска площадка". Установено е с голяма вероятност в участъка да има сериозни залежи на петрол.

Модерните биотехнологии ще изучават новите студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 21 Мар 2018
  • 36
Ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, продължава и тази година тенденцията да обогатява профила си с модерни и атрактивни специалности. И тази учебна година те са съобразени изцяло с търсенето на бизнеса.

Рокерите от Нощни вълци обикалят Балканите

  • 21 Мар 2018
  • 52
Членове на руския рокерски клуб Нощни вълци, известен с верността си към президента Владимир Путин, започна обиколка из Западните Балкани. Около 20 рокери от клуб Нощни вълци влязоха вчера в сръбската част на Босна и Херцеговина от Сърбия, съобщи Асошиейтед прес.

Теленор продаде активите си в Източна Европа

  • 21 Мар 2018
  • 57
Теленор подписа споразумение за продажба на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро. Трансакцията включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.