« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

71% от българите са под жизнения минимум

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението спрямо цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт. Това коментира Любослав Костов от КНСБ по повод публикуваното вчера проучване за необходимите средства за нормален живот у нас. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той. За една година животът е поскъпнал между 5 и 7%, а средната работна заплата - с 12%. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.  "Според нашите изследвания 27% от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45% получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Като ги съберем, 71% от населението получава под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие", допълни икономистът. Той отбеляза, че макар че има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.  "За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над три хиляди лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците", посочи Костов. Той заяви, че медианната работна заплата, която най-често се повтаря от един човек, „най-масовата“, е с около 20% под средната работна заплата. Костов допълни, че средната работна заплата изкуствено се завишава от отраслите в големите градове, където се получават много високи работни заплати, като IT сектора. "64% от всички депозити в банките са до 1000 лв. и те намаляват със 7%", заяви Костов. В същото време депозитите над сто хиляди лева нарастват, а 70% от българите нямат каквито и да е депозити в банки.  Икономистът допълни, че трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като на един изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа на едно изработено евро, работникът получава около 50 евро цента. http://banks.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 165
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 183
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 154
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 186
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 159
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.