Депутатите задължиха бизнеса да си смени касовите апарати

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за митниците, с които се изменя и Закона за данък върху добавената стойност. Търговците са длъжни да използват софтуер за управление на продажби, който е включен в списъка на НАП. Иначе се предвижда глоба за физическите лица, които не са търговци, от 1 000 до 3 000 лв., или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 5 000 до 10 000 лв. Сроковете, в който търговците трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, ще бъдат определени с наредба с министъра на финансите. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира, че в момента във всички заведения за обществено хранене и в търговските обекти софтуерът позволява манипулиране и неподаване на информацията за продажбите към касовия апарат и от там към НАП. "Това искаме да спрем. Искаме да създадем условия електронните магазини да могат да отчитат продажбите си към НАП", добави Стоянова. От БСП възразиха, че тези текстове нямат нищо общо с духа на приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за митниците и изчислиха, че измененията ще доведат до разходи от над 200 млн. лева за малкия и среден бизнес. Министърът на финансите вече е променил наредбата, с която се променя регламента, по който се отчитат продажбите от фискалните устройства на сървърите на НАП, парламентът сега трябва да сложи гумен печат, коментира Красимир Янков. "Зад уж затягащите мерки за контрол прозира масирана корупционна схема с принудителна промяна на всички касови апарати - над 400 хиляди на брой, наложена от НАП", посочи той. По думите му промените са в полза на големите търговски вериги, които са изключени от обхвата на тези разпоредби. Менда Стоянова коментира, че от трибуната са се изказали много неистини. Това, което се предлага да се въведе днес, са изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини, посочи тя. Въвеждат се изисквания да е публикувана версията на този софтуер, за да се знае и от НАП и от тези, които го ползват, че отговаря на изискванията на наредбата и не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата, т.е. продажбите да бъдат изтривани, обясни Стоянова. Тя отбеляза, че изискванията не се прилагат за електронните системи с фискална памет, т.е. за касовите апарати, които в много обекти изобщо не са свързани със софтуер за управление на продажбите. Софтуер за управление на продажбите има там, където има компютър, уточни тя. В отговор на притесненията на социалистите Стоянова обясни, че промените не се отнасят за касовите апарати при личните лекари. С измененията в Закона за митниците депутатите приеха, че директорите на дирекции от специализираната администрация на Агенция "Митници" могат да бъдат подпомагани от заместник-директори. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 27
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 69
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 77
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 86
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 88
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.