ВСС решава кой да е окръжен прокурор на Бургас

Утре в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предстои изслушване на бъдешия административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас. Изборът е първа точка от дневния ред на заседанието на 9 май. Двама са кандидатите за поста окръжен прокурор- Красимира Кателиева- и.ф. адм. ръководител окръжен прокурор на ОП - Бургас и Георги Чинев - прокурор в ОП- Бургас. Процедурата е сериозна и изключително важна, той като Бургас е стратегически район, и не е без значение какъв човек ще поеме важния пост на държавен защитник на града. „Компас“ няма да коментира личните качества на двамата кандидати. Ние ще ви запознаем с официалното Становище на Комисия по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС. Документите са публични, поместени на сайта на съда. Георги Чинев спазва етичните правила на Етичния кодекс на магистрата. Той „не се поддава на натиск, заплахи и стимули“. Работи добросъвестно и обективно, без да допуска чуждо или собствено влияние. Поради това Комисия по професионална етика счита, че Чинев е независим магистрат. Той е квалифициран и добре подготвен, като познава българското право и правото на Европейския съюз. За него няма сигнали да е нарушавал правилата на етичните норми. Срещу Чинев няма проверки и образувани производства в Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция. Няма сигнали и до Инспектората на ВСС. В служебната му кариера не е имало сигнали, жалби или други проверки относно дейността му като прокурор. През последните пет години не са му налагани административни наказания. През 2010 г. за него е подаден сигнал по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, че той и сестра му са прокурори в Районна прокуратура Бургас. Комсията към ВСС е установила, че няма данни за конфликт на интереси. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Чинев декларации пред Сметната палата и имотното му състояние. Красимира Кателиева спазва принципите на Етичния кодекс на матистрата. Тя е „безпристрастна и справедлива.. всеотдайна и отговорна в работата си и служебните си контакти“. Според становището магистратът е „емоциално стабилна и търпелива“. Тя добре взаимодейства професионално с колегите от окръжните и районни прокуратури и разследващите органи. Срещу Кателиева няма образувани дисциплинарни производства. Има подаден сигнал до Комисията по професионална етика през 2017 г. Становището на Комисията е изпратено до Апелативния прокурор за сведение. Срещу нея са подадени два сигнала до ВКП през 2009 г. и 2011 г., но след извършени проверки не са констатирани нарушения. Сигнал за нея е бил подаден през 2013 г. и до Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция, което е отказало да образува досъдебно производство. През последните пет години не са й налагани административни наказания. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Кателиева декларации пред Сметната палата и имотното й състояние. Желаем успех и на двамата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Анкета

“Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света”. Това са думи на проф. Роже Бернар, но дали самите ние уважаваме достатъчно себе си и делото на Солунските братя?

Най-четени

Балкански цикъл. Защо България отново се сближава с Русия?

 • 23 Май 2018
 • 96
В българското общество, както и в основните политически партии има натрупани твърде много разочарования и недоволство от рязкото захлаждане в отношенията между двете страни след 2009 година, когато София, под давлението на Запада, се отказа последователно от почти всички съвместни проекти с Москва.

Зукърбърг пред ЕП: Достъп до профила ви, само ако позволите

 • 23 Май 2018
 • 81
Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини пред Европейския парламент /ЕП/ за злоупотребите, допуснати в случая с "Кембридж аналитика". Той съобщи, че Фейсбук е проверил хиляди приложения и е спрял над 200.

Вариант 1 се падна на втората матура по предмет по избор

 • 23 Май 2018
 • 87
По изпитен вариант 1 ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит в 12-и клас по избор между 13 учебни предмета. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката и ще важи за изпита по всеки предмет.

Певицата Станислава Василева: Мечтите ме водят към Лондон, но училището ще ми липсва

 • 22 Май 2018
 • 2
 • 194
Винаги ми става тъжно, когато си спомням за класа ми и за учителите от ГПНЕ „Гьоте“, споделя най-талантливата абитуриентка от випуск 2018 /Интервю на Димитър Мишев с момичето, което завладя сърцата на хората с представянето си в X Factor/

Радев и Путин след срещата в Сочи: Възстановихме диалога

 • 22 Май 2018
 • 92
Диалогът е възстановен. Това послание отправиха българският президент Румен Радев и руският президент Владимир Путин на съвместния си брифинг след срещата в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи. На нея те обсъдиха подобряване на икономическите отношения между двете страни.