ВСС решава кой да е окръжен прокурор на Бургас

Утре в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предстои изслушване на бъдешия административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас. Изборът е първа точка от дневния ред на заседанието на 9 май. Двама са кандидатите за поста окръжен прокурор- Красимира Кателиева- и.ф. адм. ръководител окръжен прокурор на ОП - Бургас и Георги Чинев - прокурор в ОП- Бургас. Процедурата е сериозна и изключително важна, той като Бургас е стратегически район, и не е без значение какъв човек ще поеме важния пост на държавен защитник на града. „Компас“ няма да коментира личните качества на двамата кандидати. Ние ще ви запознаем с официалното Становище на Комисия по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС. Документите са публични, поместени на сайта на съда. Георги Чинев спазва етичните правила на Етичния кодекс на магистрата. Той „не се поддава на натиск, заплахи и стимули“. Работи добросъвестно и обективно, без да допуска чуждо или собствено влияние. Поради това Комисия по професионална етика счита, че Чинев е независим магистрат. Той е квалифициран и добре подготвен, като познава българското право и правото на Европейския съюз. За него няма сигнали да е нарушавал правилата на етичните норми. Срещу Чинев няма проверки и образувани производства в Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция. Няма сигнали и до Инспектората на ВСС. В служебната му кариера не е имало сигнали, жалби или други проверки относно дейността му като прокурор. През последните пет години не са му налагани административни наказания. През 2010 г. за него е подаден сигнал по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, че той и сестра му са прокурори в Районна прокуратура Бургас. Комсията към ВСС е установила, че няма данни за конфликт на интереси. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Чинев декларации пред Сметната палата и имотното му състояние. Красимира Кателиева спазва принципите на Етичния кодекс на матистрата. Тя е „безпристрастна и справедлива.. всеотдайна и отговорна в работата си и служебните си контакти“. Според становището магистратът е „емоциално стабилна и търпелива“. Тя добре взаимодейства професионално с колегите от окръжните и районни прокуратури и разследващите органи. Срещу Кателиева няма образувани дисциплинарни производства. Има подаден сигнал до Комисията по професионална етика през 2017 г. Становището на Комисията е изпратено до Апелативния прокурор за сведение. Срещу нея са подадени два сигнала до ВКП през 2009 г. и 2011 г., но след извършени проверки не са констатирани нарушения. Сигнал за нея е бил подаден през 2013 г. и до Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция, което е отказало да образува досъдебно производство. През последните пет години не са й налагани административни наказания. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Кателиева декларации пред Сметната палата и имотното й състояние. Желаем успех и на двамата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Победа с нокаут за големия Кубрат Пулев, Тервел също громи на професионалния ринг

  • 24 Мар 2019
  • 15
Братята българи Кубрат и Тервел Пулеви записаха поредните си победи на професионалния ринг, като надделяха над опонентите си в Коста Меса, Калифорния.

„Шейховете” постигнаха поредна убедителна победа

  • 24 Мар 2019
  • 19
Пета поредна победа към серията си добави тима на Нефтохимик.

„Нефтохимик” би втори път „Левски” и продължава в полуфиналите

  • 24 Мар 2019
  • 16
Волейболният тим на „Нефтохимик” се класира за полуфиналите в Суперлигата.

Ферди се връща под рамката на вратата с предпазна маска на лицето

  • 22 Мар 2019
  • 145
Вратарят Ферди Мюмюнов, който претърпя операция, след счупване на носа, ще бъде на линия за гостуването на „Нефтохимик” в Димитровград.

„Акулите” се завърнаха с куп отличия от турнира „Пирин”

  • 22 Мар 2019
  • 148
Носители на четири златни, шест сребърни и седем бронзови медала станаха състезателите на СК „Акулите”.