« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Избиха 400 овце и кози в Странджа заради чума

Избиха 400 овце и кози в Странджа заради чума България Снимка: Странджа Нюз
Около 400 овце и кози са евтанизирани в царевското село Кости. Причината е чума по дребните преживни животни. Преди две седмици огнище на заболяването беше открито в съседната област Ямбол. Евтанизирани са животните от две по-големи стада и 3-4 по-малки стопанства, въпреки че са открити положителни проби само в едно от тях, уточни директорът на Областната структура на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Митев, цитиран от БНР. "При такова заболяване всички животни - болни, здрави - в селото, трябва да бъдат евтаназирани, даже на трикилометровата зона", обясни той. Д-р Митев допълни, че се очаква до няколко дни да са готови резултатите от взетите проби. Пред "Странджа Нюз" 29-годишният Венко Георгиев от село Кости, който е гледал стадо от 236 овце, заяви, че смята да се откаже от животновъдството. По думите му, след избиването на животните, Странджа ще загине. "Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шап, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам, вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. Но заради открито такова в стадото на колегата, избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?Животни гледам, откакто се помня. Сериозно започнах преди 9 години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. До вчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не мога да кажа нищо повече, не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 132
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 161
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 170
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 184
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 158
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение