« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

СОФИБОР вече е в историята, банките уверяват, че няма да вдигат лихвите

СОФИБОР е български индекс, който се формираше на базата на реални сделки между банките. Целта му бе да покаже какво плащат кредитните институции, за да си осигурят самите те ликвидност или средства. Така към формираната цена или лихва се прибавя съответната добавка и се получават лихвените проценти по повечето кредити в левове у нас. Според данни на бранша над 80% от отпуснатите в момента заеми в левове са на основата на отпадналия индекс, съобщи БНТ. СОФИБОР навлезе масово в банковото кредитиране преди четири години. Тогава беше променен закона с цел защита на потребителите, а именно банките бяха задължени да използват като основа за формирането на лихвите достатъчно независим индекс, защото преди това всяка институция го правеше на базата на собствена методика. Именно обаче съмненията в изрядност са и причината за отпадането на индекса. Не конкретно в България, а на ниво Евросъюз. След поредица от банкови скандали, включително с британския индекс Леония, Брюксел се принуди да въведе правила, а именно - подобни индекси трябва да се поддържат от лицензирани за това институции. Това и налага БНБ да спре поддръжката на СОФИБОР. Повечето от банките ще заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват. От банките уверяват, че смяната на индексите няма да доведе до покачване на лихвите по кредитите. Въпреки че европейския ЮРОБОР е с по-ниски стойности от СОФИБОР, прогнозите на анализаторите е за плавното му покачване през следващите години. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 308
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 386
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 283
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 367
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 319
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.