Власт и опозиция единодушни по въпросите за мигрантите

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Общото решение беше прието единодушно с 177 гласа "за". Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Така власт и опозиция си "стиснаха ръцете" обединени около една тема, а на излизане от пленарна зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Именно тя говори от трибуната на парламента от името на всички партии след заседанието на председателите. "Председателите на парламентарните партии се обединихме около няколко неща, които формулирахме и записахме във връзка с мигрантите. Ето и решенията: - Задължаваме Министерски съвет (МС) да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти - Задължава МС да внесе в парламента общо решение на ЕС за справяне с мигрантите - До 30 септември да се предложи реформа на Дъблинското споразумение. Благодаря на колегите, че подкрепиха нашите предложения по темата и даже ги обогатихме като искания. Вярвам, че всички партии направихме нещо много добро за България", каза Нинова. "Искам да ви благодаря за разума, който проявихме. За това, че подкрепихте нашите предложения, че дори ги допълнихме с разумни предложения и ги засилихме", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, обръщайки се към народните представители от всички парламентарни групи, след като предложението на левицата за решение относно политиката на правителството по въпросите на миграцията бе единодушно прието в зала. Тя обясни, че сред направените промени е записването изрично - че се отчита позицията на ЕС. "Вместо да възложим на Министерски съвет да приеме решение срещу обратно връщане на мигранти, направо задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения, както и да внесе в НС позиция за общо решение на ЕС. Остава и текст за ревизията на Дъблинския регламент. Благодаря и на колегите, и на премиера. Мисля, че достойно защитихме националния интерес на България и общия европейски интерес", заключи Корнелия Нинова. По-рано по темата говори и премиерът Бойко Борисов, който също призова партиите да излязат с обща декларация за мигрантите, за да може вече кабинетът спокойно да отхвърля предложенията на други страни от ЕС, които настояват на България да бъдат връщани мигранти. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 62
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 64
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 71
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 288
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 253
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас