Отново поскъпване на природния газ от 1 октомври

Има риск за увеличение на цената на природния газ от 1 октомври. Всичко зависи от движението на цената на суровия петрол на световните пазари. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. "На 10 септември очакваме да получим окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз". Към момента от "Булгаргаз" прогнозират увеличение на цените на природния газ с около 15%. Ние ще се съобразим с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите ни. До края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие. Ще има повишение на цената на природния газ, но не мога да коментирам точно с колко. Възможностите на КЕВР са силно ограничени. Преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да преценим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ. За съжаление движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока", разкри председателят на КЕВР. "Ако се наложи увеличение на цената на парното, то това ще стане в началото на отоплителния сезон. КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва влияние върху цената на топлинната енергия. Ако има значително увеличение на цената на природния газ, това автоматично ще повлияе и на цената топлинната енергия. Не мога да прогнозирам точно в какви граници ще бъде увеличението на цените на парното", каза още Иванов. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 69
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 77
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 87
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 92
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 85
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: