Няма огнище на африканска чума по свинете у нас

Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са отрицателни, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Остават още около шест километра около село Росица за довършване на оградата за възпиране на дивите свине по българско-румънската граница като профилактична мярка против пренасяне на зараза от африканска чума по свинете, каза днес край силистренското село Кайнарджа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който направи инспекция на тукашния участък на оградата. Според министър Порожанов довършителните работи може да приключат и днес. По думите му оградата е ефективна. Организирани са патрули и ако се установят нарушения, се правят съответните ремонти. Подобрена е и дезинфекцията на граничните пунктове. Министър Порожанов направи и среща с производители на индустриално свинско месо в Силистра. След срещата министърът заяви, че асоциациите на производителите са поставили въпроси, свързани с потенциалните заплахи от зараза с африканска чума по свинете, която може да тръгне от личните дворове на населението, темата за обезщетенията и темата за транспортните коридори, когато в една област се установи зараза и има ограничение на движението на животни. Министър Порожанов каза, че през тази седмица се очаква да се проведе Централен епизоотичен съвет, на който са поканени и производителите, и разговорите ще продължат. dariknews.bg От Силистра министър Румен Порожанов отпътува за Букурещ, където ще се срещне с колеги министри. Ще бъдат обсъдени обстановката, взаимодействието и сътрудничеството в борбата с африканската чума по свинете.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 101
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 93
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 83
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 92
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.