Тренд: Разликата между ГЕРБ и БСП е 3-4 %, няма нагласа за предсрочни избори

"В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани оставките на тримата министри. Това удължаване на ситуацията трупа негативи за управляващите". Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". Ако има смяна на още министри, това ще бъде ситуационно, а не целенасочено действие, смята тя. По думите ѝ в момента няма нагласа за предсрочни избори. Славкова отчете, че БСП не се възприема от хората като алтернативата, която може да застане начело на държавата. Независимо от всички сътресения и скандали между ГЕРБ и БСП има разлика от 3-4%. След неподписания указ от страна на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, с което се блокира временно процедурата по смяна на трима министри, Славкова не очаква повече изненади. Според нея в случая има два важни момента: "Единият е с невъзможността да се намери непробиваема кандидатура за министър на транспорта след оттеглянето на Александър Манолев. Това, което може би е положително в тази ситуация, е предварителното оттегляне. Представяме си ситуация, в която транспортният министър е с поискана оставка заради катастрофата край Своге и в същото време начело на министерството застава човек, който по един или друг начин има някаква неизяснена ситуация покрай катастрофа. Това е по скоро автогол от страна на правителството, отколкото някакъв успешен опит да свалят напрежението с нов министър". Другата линия са отношенията между президентство и правителство, добави Славкова и обясни: "Това, което можем да отбележим, е опитът на президента да се позиционира много по-ярко като политически играч". По думите ѝ с изказването си, че няма алтернатива за предсрочни избори, президентът нанася удар на БСП. От друга страна думите за управляващите винаги са негативни. Видно е, че президентът се опитва да се позиционира като трети политически център извън институцията, категорична е Славкова. Според нея този диалог между президента и премиера ще продължи да бъде остър, а такъв тип изненади като тази с неподписания указ за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР може да се наблюдават и в бъдеще. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.