Проф. Иво Христов: Пред ООН Тръмп прочете некролога на Европа

В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Доналд Тръмп прочете некролога на Европа, САЩ вече нямат нужда от Европейския съюз в този му вид. Това обяви в предаването „Лице в лице” на bTV социологът и депутат от БСП проф. Иво Христов. Според него "опитите да бъде реанимирана Европа се провалиха". Тръмп наруга Меркел, защото е ръководител на стария елит, назначен от предишните администрации на Вашингтон, смята проф. Иво Христов. Проф. Христов каза, че наскоро се е върнал от Южна Корея и добави, че "човек трябва да излезе много далече от нашия регион, за да усети, че за Европа се говори все по-малко". "Моторът на историята не бумти тук, а на съвсем друго място - на 10 - 12 000 километра оттук, в Тихоокеанския регион", добави той. По повод на похвалата, която стопанинът на Белия дом отправи към Полша, приф. Христов обърна внимание, че Варшава е от "наказаните" от Брюксел. И Тръмп хвали "подсъдимите" в ЕС. Тръмп похвали Полша, защото Полша взривява Европа, категоричен бе той. На забележката на водещата Цветанка Ризова, че може би причината е друга - антируската политика на Варшава, проф. Иво Христов напомни максимата на Наполеон, че географията е съдба. "Полша винаги ще се намира между Русия и Германия с всички последствия от това", коментира той. "Стив Банън, който уж отдавна не е в администрацията, вършее в Европа и резултатите са налице. Резултатът ще бъде взривяването на Европа в този ѝ вид. И вътре в ЕС има обективни причини, които налагат взривяването на тази организация", каза още проф. Иво Хритов, анализирайки международната ситуация. "Нашите политически въртиопашки изповядват възгледа - да видим откъде духа вятърът. Затова харесват Орбан", каза още той. "В този си вид Европа няма шанс. Пред ЕС има два пътя - единна държава върху костите на националните идентитети или да стане съюз на отечествата, както казваше Де Гол", бе неговият извод. Проф. Иво Христов, че категоричен, че има дълбока преоценка на начина на функциониране на Америка. "Шансът да се обединят двете Кореи е огромен. Ще се върви към обединение стъпка по стъпка по китайски вариант. Резултатът ще бъде създаването на 80-милионен гигант, който може да играе стратегическа роля в тази част на света", казо още той. В Сирия Русия се опитва с минимални ресурси да постига максимални геополитически резултати, изтъкна професорът. Източник: Епицентър.бг http://glasove.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 132
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 127
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 134
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 332
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 296
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас