АИКБ: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г. Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка". От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място. Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията. dnes.bg Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите. Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор. Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът. Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии. АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване". dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 70
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 104
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 92
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 131
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 119
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.