150 000 гласа за BG евродепутат, месечната заплата – €12 000

Около 150 000 гласа ще осигурят на партиите участие в разпределянето на евромандатите, прогнозира пред "Труд" експертът по избори проф. Михаил Константинов. Според него този път активността ще е по-висока от тази през 2014 г., когато гласуваха 2,3 млн. българи. Годишната заплата на евродепутат е около 150 000 евро. Проф. Михаил Константинов обясни, че според него в следващия европарламент ГЕРБ отново ще имат шестима представители, БСП – петима, ДПС – трима, патриотите – двама и градската десница – един. В момента в Брюксел ГЕРБ имат шестима депутати, БСП – четирима, ДПС – четирима, коалицията ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден – двама, а разпадналият се Реформаторски блок – един. Интригите около водачите на листите започнаха още през есента. Най-публични станаха споровете и подмолните номера в левицата и при патриотите. В БСП шумът е около това, дали председателят на ПЕС и бивш лидер на социалистическата партия, Сергей Станишев отново ще бъде начело на червената листа. Социалисти коментираха пред "Труд", че на никой от сегашните червени депутати в Брюксел не му се тръгва оттам. Деница Златева и Кристиян Вигенин също гледали към Брюксел. При Обединените патриоти също има драма с водача на листата. От ВМРО са категорични, че Ангел Джамбазки трябва да остане на челно място. Хората на Валери Симеонов от НФСБ засега не са заявили никакви претенции по темата листи за ЕП. Патриоти твърдят, че Волен Сидеров имал желание да оглави евролистата. Самият Сидеров отрече. Все още обаче няма яснота дали Обединени патриоти ще се явят на вота през май в същия формат, или "Атака" ще потърси нов съюзник. Очакванията в ГЕРБ са, че двама от сегашните евродепутати на Бойко Борисов да се разделят с Брюксел – това са Владимир Уручев и Асим Адемов. Все още няма яснота кой ще е водач на листата. Вече са завъртя името на Лиляна Павлова, която при всички социологически изследвания бе от министрите с най-висок рейтинг. Сегашният еврокомисар Мария Габриел също била възможен вариант за челното място. Основната месечна заплата на всеки евродепутат е 8020,53 евро. Допълнителното възнаграждение за присъствие е 306 евро на ден, което за около 15 работни дни, означава по още 4590 евро на месец. Това прави общо 12 610,53 евро заплата на месец или около 105 евро на час. Всеки евродепутат получава отделно и по 21 379 евро месечно. За разходи за персонал. С 25% от тези пари могат да се разплащат различни услуги, използвани от евродепутата. Признати офис разходи за година са 4230 евро. Статистиката сочи, че пътните разходи за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи: самолетни билети, билети за влак, разходи за пътуване с автомобил до 1000 км на събития, са около 4000 евро на месец. А разходи за пътуване извън ЕС – 4264 евро на година или 355,33 евро на месец. https://www.dnes.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.