Ураган вилнее в Сопот и Карлово, евакуираха гимназия

Близо 600 учениците от професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот бяха евакуирани тази сутрин. Причина е ураганният вятър, който е изпочупил голяма част от стъклата на учебното заведение. Това съобщи директорът на гимназията Катя Адарска пред TrafficNews.bg. Директорката на гимназията е сигнализирала охраняваща фирмата, че в училището има счупени входни врати и е помолила допълнително да бъде осигурена нощна физическа охрана, тъй като местните фирми няма да успеят до довечера да възстановят щетите. Счупени са стъклопакетите на входните врати на учебната сграда. С цел да се гарантира сигурността на децата, заради опасност от счупване на прозорци, учебните занятия са прекратени днес, съобщи Рангел Райчев от Регионалното управление на образованието в Пловдив пред БТА. В района духа силен вятър с пориви до 90 км/ч. Паднали са част от пилоните, които държат знамена в града. Вятърът е преместил и част от контейнерите за смет. Вятърът строши прозорец и витрина на магазин в центъра на Карлово. Според собственика щетата е поне 1000 лева. По улиците в града има паднали пътни знаци и пътни табели, има обърнати контейнери за смет. Северната част на Карлово от сутринта е без ток, съобщи "Марица". От администрацията на община Карлово предупредиха за силен вятър със скорост около 90 км в час. От Кризисния щаб съветват гражданите са бъдат предпазливи при движението си по улиците и да не се движат близо до сградите, поради опасност от падащи предмети. От щаба съветват гражданите да приберат от терасите и балконите предмети, които може да паднат и наранят някого, а собственците на строителните фирми да укрепят скелетата. Силен вятър духа и на територията на Пловдив. Сигнали за паднали на пътя клони постъпват от сутринта в Областното пътно управление (ОПУ), съобщи дежурният в ОПУ. Водачите трябва да бъдат внимателни и да шофират с повишено внимание и съобразена скорост. Силният вятър е нанесъл щети и в Смолян. Заради скъсан въздушен електропровод Средното училище "Отец Паисий" в града е без ток и е неучебен ден за учениците на засегнатото училище. Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес жълт код за цялата страна заради силен вятър, съобщиха от НИМХ. Предупредителният код е заради силния и временно бурен север-северозападен вятър, който е с пориви до 20-24 метра в секунда. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.