Собственикът на "Виваком" – Спас Русев стана основен акционер в "Левски"

Собственикът на "Виваком" – Спас Русев стана основен акционер в "Левски" България Снимка: Дневник
Малко повече от година, след като Тодор Батков сдаде контролния си пакет акции във футболния "Левски" на близките до премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски – Иво Тонев, Николай Иванов и адвокат Александър Ангелов, в клуба е факт нова смяна на собственика.

Известният лобист и купувач на телекома "Виваком" Спас Русев на свой ред пое акциите на тримата си предшественици, предлагайки в управата на "сините" да влязат синът му Евгени Русев и шефът на информационната сигурност във "Вива Телеком" Деян Петков. Тримата влизат в Надзорния съвет на "Левски".

Смяната в собствеността бе обявена от Иво Тонев, който обяви, че от юни м.г., когато стана един от тримата досегашни мажоритарни акционери, те вложили в "Левски" общо 1.4 млн. лева. С помощта на техни приятели и спонсори тази сума достигала около 2 млн. лева. Наред с това в този период били погасени задължения за 4.26 млн. лева, от които само към НАП – 1.4 млн. лева.

Бившият общински съветник от ГЕРБ представи новия собственик като достоен човек, способен да управлява големи дружества. По думите му той "вече 21 години е в средите на българския футбол", макар че официално Русев досега не се е занимавал с подобна дейност.

"От дете съм закърмен с идеята "Левски". Като малък ходех на мачове и това беше празник. По-късно, когато отидох да живея със съпругата си в Лондон, заради синия цвят избрах "Челси" и ходех на неговите мачове", обърна се към общото събрание на клуба самият Русев.

"Тук наблюдавам как футболни президенти коментират непрекъснато мачове, съдии и какво ли още не около отборите. Не очаквайте от мен на всеки 45 минути да се изказвам за мачовете. Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на треньора. Не очаквайте от мен да коментирам работата на футболния съюз. Моята задача е да осигуря подходящите условия за работа на футболистите и екипа на клуба. Защото "Левски" е идея", каза още известният лобист.

Той е роден в Перник на 4 юни 1954 г., като от 1991 г. живее в британската столица Лондон. Русев е съосновател и председател на борда на една от най-успешните български ИТ компании – "Tелелинк" ЕАД. Председател е и на "Либерис Медиа Груп България".

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската "Моторола", швейцарската "Електроват" и гръцката "Интралот". През 2012 г. Русев купува хотел "Радисън Блу" в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния "Хилтън".

За последно Спас Русев нашумя в публичното пространство около сделката с БТК и търговската й марка "Виваком". В края на м.г. Комисията за защита на конкуренцията одобри покупката на Русев чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива Телеком".

Лобистът от години живее в Лондон и се смята, че зад него стоят парите на руската "Външнотърговска банка" (ВТБ), която всъщност е продавач на телекома заради неизплатен дълг от 150 млн. евро, обезпечен с акциите на предишния собственик – фирмата "ИнтерВ Инвестмънт".

Търгът за продажбата на БТК се проведе през ноември м.г. и бе спечелен от Русев със сума от 330 млн. евро. Другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се спря на 3 млн. евро стъпка на наддаване по-рано. Сделката обаче така и не бе завършена заради жалба, подадена от един от старите акционери в дружеството.

За идването на Спас Русев в "Левски" се заговори още покрай сделката с придобиването на "Виваком", като се очакваше телекомът да влезе в управата като четвърти мажоритарен акционер наред с Тонев, Ангелов и Иванов.

Това е поредна предизвестена смяна в собствеността на "синия" клуб, след като за оттеглянето на Батков през юни се знаеше от месеци преди да се случи. Тогава основно лице на ръководството стана Иво Тонев, който влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов.

Другият досегашен мажоритарен акционер Александър Ангелов пък е адвокат, който гравитираше около бизнеса на Делян Пеевски. Ангелов участва, например, в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

След като Батков сдаде акциите си безвъзмездно на тримата, финансовото състояние на клуба значително се подобри, като той започна регулярно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори. Случайно или не, след предишната промяна на собствеността в "Левски", той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

Източник: mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 159
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 133
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 143
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 143
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 131
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.