Собственикът на "Виваком" – Спас Русев стана основен акционер в "Левски"

Собственикът на "Виваком" – Спас Русев стана основен акционер в "Левски" България Снимка: Дневник
Малко повече от година, след като Тодор Батков сдаде контролния си пакет акции във футболния "Левски" на близките до премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски – Иво Тонев, Николай Иванов и адвокат Александър Ангелов, в клуба е факт нова смяна на собственика.

Известният лобист и купувач на телекома "Виваком" Спас Русев на свой ред пое акциите на тримата си предшественици, предлагайки в управата на "сините" да влязат синът му Евгени Русев и шефът на информационната сигурност във "Вива Телеком" Деян Петков. Тримата влизат в Надзорния съвет на "Левски".

Смяната в собствеността бе обявена от Иво Тонев, който обяви, че от юни м.г., когато стана един от тримата досегашни мажоритарни акционери, те вложили в "Левски" общо 1.4 млн. лева. С помощта на техни приятели и спонсори тази сума достигала около 2 млн. лева. Наред с това в този период били погасени задължения за 4.26 млн. лева, от които само към НАП – 1.4 млн. лева.

Бившият общински съветник от ГЕРБ представи новия собственик като достоен човек, способен да управлява големи дружества. По думите му той "вече 21 години е в средите на българския футбол", макар че официално Русев досега не се е занимавал с подобна дейност.

"От дете съм закърмен с идеята "Левски". Като малък ходех на мачове и това беше празник. По-късно, когато отидох да живея със съпругата си в Лондон, заради синия цвят избрах "Челси" и ходех на неговите мачове", обърна се към общото събрание на клуба самият Русев.

"Тук наблюдавам как футболни президенти коментират непрекъснато мачове, съдии и какво ли още не около отборите. Не очаквайте от мен на всеки 45 минути да се изказвам за мачовете. Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на треньора. Не очаквайте от мен да коментирам работата на футболния съюз. Моята задача е да осигуря подходящите условия за работа на футболистите и екипа на клуба. Защото "Левски" е идея", каза още известният лобист.

Той е роден в Перник на 4 юни 1954 г., като от 1991 г. живее в британската столица Лондон. Русев е съосновател и председател на борда на една от най-успешните български ИТ компании – "Tелелинк" ЕАД. Председател е и на "Либерис Медиа Груп България".

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската "Моторола", швейцарската "Електроват" и гръцката "Интралот". През 2012 г. Русев купува хотел "Радисън Блу" в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния "Хилтън".

За последно Спас Русев нашумя в публичното пространство около сделката с БТК и търговската й марка "Виваком". В края на м.г. Комисията за защита на конкуренцията одобри покупката на Русев чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива Телеком".

Лобистът от години живее в Лондон и се смята, че зад него стоят парите на руската "Външнотърговска банка" (ВТБ), която всъщност е продавач на телекома заради неизплатен дълг от 150 млн. евро, обезпечен с акциите на предишния собственик – фирмата "ИнтерВ Инвестмънт".

Търгът за продажбата на БТК се проведе през ноември м.г. и бе спечелен от Русев със сума от 330 млн. евро. Другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се спря на 3 млн. евро стъпка на наддаване по-рано. Сделката обаче така и не бе завършена заради жалба, подадена от един от старите акционери в дружеството.

За идването на Спас Русев в "Левски" се заговори още покрай сделката с придобиването на "Виваком", като се очакваше телекомът да влезе в управата като четвърти мажоритарен акционер наред с Тонев, Ангелов и Иванов.

Това е поредна предизвестена смяна в собствеността на "синия" клуб, след като за оттеглянето на Батков през юни се знаеше от месеци преди да се случи. Тогава основно лице на ръководството стана Иво Тонев, който влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов.

Другият досегашен мажоритарен акционер Александър Ангелов пък е адвокат, който гравитираше около бизнеса на Делян Пеевски. Ангелов участва, например, в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

След като Батков сдаде акциите си безвъзмездно на тримата, финансовото състояние на клуба значително се подобри, като той започна регулярно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори. Случайно или не, след предишната промяна на собствеността в "Левски", той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

Източник: mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 80
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 89
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 92
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 72
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 96
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.