Българите подкрепят втори лифт на Банско

Повечето българи подкрепят изграждането на втори лифт на Банско, според резултатите от ново проучване на Агенция "Сова Харис" за развитието на ски-туризма и планинските общини. 50.3% смятат, че валидните към момента мерки са прекалени и трябва да се променят. Одобряват ги 31.8%, а 17.9% не могат да преценят. Проучването е проведено между 21-23 януари сред 704 души в страната чрез телефонно интервю. Казусът с построяването на втори кабинков лифт в Банско стана емблематичен за този спор и получава подкрепа от 60%. Против нов лифт и допълнителни спортни съоръжения в Банско са 29.7%, а 10.2% не могат да преценят. В анализа се посочва, че през последните три десетилетия у нас бяха извършени редица безобразия по отношение на природните ни дадености, което подхранва аргументите на единия полюс. От друга страна е налице естествено развитие на взаимоотношенията между човека и природата, което има опити да бъде възпрепятствано с крайни мерки. Засега баланс между развитието на планинския туризъм и опазването на природата в България все още не е намерен. Застъпниците и на двете тези не са доволни. Еколозите, макар и значително по-малко на брой, проявяват пълно недоверие към опонентите си и застъпват позиции на тотален бойкот срещу всяка тяхна инициатива. От друга страна групата на защитниците на интересите на хората, които живеят или работят в планинските общини, е по-голяма и става все по-мотивирана. Очевидно е, че е належащо институциите у нас да намерят решение на болезнения проблем, посочват от "Сова Харис". Вчера правителството отмени свое решение за строеж на втори лифт, след като ВАС се произнесе срещу промените в Плана за управление на НП "Пирин". Последното съдебно решение за Банско показва, че законодателството ни позволява законите да се тълкуват по различен начин от спорещите страни. Очевидно е, че трябва да се направят промени в правилата, които да доведат до трайно решение на случая, се допълва в изследването. Според социолозите симпатизантите на градската десница се вдъхновяват от тезите на еколозите и темата е обединителна в техните среди. Сред привържениците на двете най-големи партии у нас - ГЕРБ и БСП, пък преобладава мнението, че развитието на ски-туризма и планинските общини е важно за България и трябва да намери своето разрешение. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 51
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 61
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 74
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 81
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 72
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: