Министерство на културата с масови проверки по заведения

Заведенията, които излъчват музика с цел печалба трябва да плащат авторски права. Това каза пред БГНЕС директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов. Той добави, че в момента текат проверки във всички обекти, които излъчват музика. „Ако в заведения и търговски обекти се озвучават с музика, този тип ползване трябва да се урежда. Той може да се уреди както в организациите за колективно управление на права, така и при независимо дружество”, обясни Меликов, който каза, че министерството освен контролна дейност извършва и информационна, обяснявайки на собствениците на заведения какви са задълженията им към творците, чиито произведения използват. Директорът обясни, че по време на проверките се сблъскват с тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика. Меликов подчерта, че закупуването на абонамент, например от Spotify и Youtube за слушане на музика не означава, че правата са уредени и излъчването е легално. „Това е така, защото те са платили абонамент, който предполага лично използване. Когато обаче използвате този абонамент и съответните произведения и ги влагате в бизнеса си, за да добавите допълнителна стойност, която давате на клиента, става дума за друг тип използване. В този случай се дължи уреждане на права със съответните правоносители”, уточни Меликов. Той добави също така, че пускането на музика от закупен диск отново е нарушение. Директорът обясни, че заплащането на авторските права става с купуването на каталог с музика, сключване на договор с организация за колективно управление на права или индивидуално сключване на договор с изпълнителите, което обаче е непосилна задача и ще струва много скъпо. „Колективното управление е сериозно наблюдавано и сериозно защитавано от Министерството на културата. Една от основните ни задачи е да поддържаме балансирана правна рамка, така че да се поддържа балансът между интересите на правоносителите, но и на ползвателите, за да се гарантира възпроизводството на културния продукт”, добави още той. Мехти Меликов подчерта, че санкциите започват от 2000 лв. и достигат до 20 000 лв. „Най-евтино е да се уредят правата предварително, а не да се чака да дойдем на проверка и да глобим заведението, което излъчва репертоар без уредени авторски права”, обясни Меликов и добави, че сега действащият закон не изисква да се уреждат права за публично излъчване на телевизионни програми в заведения. Изключение от това правило има само тогава, когато има входна такса за влизане в заведение или търговски обект. /БГНЕС http://www.bgnes.com/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 107
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 93
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 94
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.

НС ще ратифицира договорите за купуване на F-16

  • 19 Юли 2019
  • 152
Народните представители ще разгледат ратифицирането на четирите договора със САЩ за закупуването на осем изтребителя F-16, съобщава БНТ. Депутатите ще гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 година.

С приложение на НАП ще проверяваме за злоупотреба с данните ни

  • 19 Юли 2019
  • 138
Най-важният въпрос в момента е какво могат да направят хората, които подозират, че личните им данни за изтекли. В момента правим приложение за сайта на НАП. На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено.