« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Министерство на културата с масови проверки по заведения

Заведенията, които излъчват музика с цел печалба трябва да плащат авторски права. Това каза пред БГНЕС директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов. Той добави, че в момента текат проверки във всички обекти, които излъчват музика. „Ако в заведения и търговски обекти се озвучават с музика, този тип ползване трябва да се урежда. Той може да се уреди както в организациите за колективно управление на права, така и при независимо дружество”, обясни Меликов, който каза, че министерството освен контролна дейност извършва и информационна, обяснявайки на собствениците на заведения какви са задълженията им към творците, чиито произведения използват. Директорът обясни, че по време на проверките се сблъскват с тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика. Меликов подчерта, че закупуването на абонамент, например от Spotify и Youtube за слушане на музика не означава, че правата са уредени и излъчването е легално. „Това е така, защото те са платили абонамент, който предполага лично използване. Когато обаче използвате този абонамент и съответните произведения и ги влагате в бизнеса си, за да добавите допълнителна стойност, която давате на клиента, става дума за друг тип използване. В този случай се дължи уреждане на права със съответните правоносители”, уточни Меликов. Той добави също така, че пускането на музика от закупен диск отново е нарушение. Директорът обясни, че заплащането на авторските права става с купуването на каталог с музика, сключване на договор с организация за колективно управление на права или индивидуално сключване на договор с изпълнителите, което обаче е непосилна задача и ще струва много скъпо. „Колективното управление е сериозно наблюдавано и сериозно защитавано от Министерството на културата. Една от основните ни задачи е да поддържаме балансирана правна рамка, така че да се поддържа балансът между интересите на правоносителите, но и на ползвателите, за да се гарантира възпроизводството на културния продукт”, добави още той. Мехти Меликов подчерта, че санкциите започват от 2000 лв. и достигат до 20 000 лв. „Най-евтино е да се уредят правата предварително, а не да се чака да дойдем на проверка и да глобим заведението, което излъчва репертоар без уредени авторски права”, обясни Меликов и добави, че сега действащият закон не изисква да се уреждат права за публично излъчване на телевизионни програми в заведения. Изключение от това правило има само тогава, когато има входна такса за влизане в заведение или търговски обект. /БГНЕС http://www.bgnes.com/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кирил Домусчиев пред сделка с Нова телевизия

  • 20 Фев 2019
  • 26
Бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев е пред закупуване на Нова телевизия. Източници потвърдиха, че финалните преговори за сделката се очаква да бъдат приключени до две седмици.

Ангелкова: Проверяват се всичките 237 морски плажа

  • 20 Фев 2019
  • 48
Повечето от тези казуси са заварени от времето и са стартирали като процедура много преди 2008 г., когато е приет Законът за устройството на Черноморското крайбрежие. Важно е контролните органи да са на мястото си.

Показват в изложба личните оръжия на Левски и Ботев

  • 20 Фев 2019
  • 48
По покана и инициатива на Община Бургас, от 18.00 часа на 1 март в зала "Коджакафалията" на КЦ "Морско казино" се открива изложбата "Оръжието на свободата. Личното оръжие на дейци на националноосвободителното движение".

Филип Киркоров идва с новото си шоу през юни

  • 20 Фев 2019
  • 41
Кралят на руската поп музика Филип Киркоров  ще представи новото си шоу "New Project "Я+R" второе Я"("Второто ми аз") премиерно в 5 български града, сред които и Бургас през юни.

Правителството създава звено за борба с дезинформацията

  • 20 Фев 2019
  • 53
Правителството създава звено за борба с дезинформацията, което трябва да заработи до края на месеца. Звеното ще бъде в структурата на Министерския съвет, като за него ще отговаря вицепремиер, според източници на "Дневник".