Министерство на културата с масови проверки по заведения

Заведенията, които излъчват музика с цел печалба трябва да плащат авторски права. Това каза пред БГНЕС директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов. Той добави, че в момента текат проверки във всички обекти, които излъчват музика. „Ако в заведения и търговски обекти се озвучават с музика, този тип ползване трябва да се урежда. Той може да се уреди както в организациите за колективно управление на права, така и при независимо дружество”, обясни Меликов, който каза, че министерството освен контролна дейност извършва и информационна, обяснявайки на собствениците на заведения какви са задълженията им към творците, чиито произведения използват. Директорът обясни, че по време на проверките се сблъскват с тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика. Меликов подчерта, че закупуването на абонамент, например от Spotify и Youtube за слушане на музика не означава, че правата са уредени и излъчването е легално. „Това е така, защото те са платили абонамент, който предполага лично използване. Когато обаче използвате този абонамент и съответните произведения и ги влагате в бизнеса си, за да добавите допълнителна стойност, която давате на клиента, става дума за друг тип използване. В този случай се дължи уреждане на права със съответните правоносители”, уточни Меликов. Той добави също така, че пускането на музика от закупен диск отново е нарушение. Директорът обясни, че заплащането на авторските права става с купуването на каталог с музика, сключване на договор с организация за колективно управление на права или индивидуално сключване на договор с изпълнителите, което обаче е непосилна задача и ще струва много скъпо. „Колективното управление е сериозно наблюдавано и сериозно защитавано от Министерството на културата. Една от основните ни задачи е да поддържаме балансирана правна рамка, така че да се поддържа балансът между интересите на правоносителите, но и на ползвателите, за да се гарантира възпроизводството на културния продукт”, добави още той. Мехти Меликов подчерта, че санкциите започват от 2000 лв. и достигат до 20 000 лв. „Най-евтино е да се уредят правата предварително, а не да се чака да дойдем на проверка и да глобим заведението, което излъчва репертоар без уредени авторски права”, обясни Меликов и добави, че сега действащият закон не изисква да се уреждат права за публично излъчване на телевизионни програми в заведения. Изключение от това правило има само тогава, когато има входна такса за влизане в заведение или търговски обект. /БГНЕС http://www.bgnes.com/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Предложение за брак в „Парк Арена ОЗК”!

  • 21 Апр 2019
  • 87
Уникалният басейн „Парк Арена ОЗК” събра двама влюбени.

„Черноморец” се окичи със среброто в „А” баскетболна лига

  • 20 Апр 2019
  • 119
„Академик София-2” триумфира с титлата в „А” група – мъже.

„Шейховете” вкараха четири гола за победа №22

  • 20 Апр 2019
  • 123
Нефтохимик записа своята 22 победа в Югоизточната Трета лига.

На Цветница- хладно и със слани

  • 19 Апр 2019
  • 467
След необичайно топлия март, тази година на Цветница времето няма да е топло, сочат последните прогнози. В неделя минималните температури ще бъдат от около 1 до 5-6 градуса в повечето места и отново има вероятност за образуване на слаба слана.

Пеевски втори в листата на ДПС

  • 19 Апр 2019
  • 174
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван от Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Това е решило на снощното си заседание Централното оперативно бюро на Движението.