В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона България Снимка: БНТ
Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите на нос Скамни в Созопол.

Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Археолозите са разкрили напълно и базиликата, построена върху светилището, съобщи БНТ.

Нос Скамни е любимо място за разходки и посрещане на изгрева. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Основателите на Аполония изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Те обаче е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век Пр. Хр. се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона.

Археолозите са открили много доказателства за това.

"Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и, всъщност, благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона", разказа Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки.

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, били изкопавани ями и дупки в скалите, които да имитират пещера.

"Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера", обяснява Кръстина Панайотова.

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница. Върху нея през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли, тъй като независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.

Източник: burgasnovinite.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 164
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 137
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 147
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 147
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 135
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.