В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона България Снимка: БНТ
Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите на нос Скамни в Созопол.

Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Археолозите са разкрили напълно и базиликата, построена върху светилището, съобщи БНТ.

Нос Скамни е любимо място за разходки и посрещане на изгрева. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Основателите на Аполония изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Те обаче е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век Пр. Хр. се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона.

Археолозите са открили много доказателства за това.

"Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и, всъщност, благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона", разказа Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки.

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, били изкопавани ями и дупки в скалите, които да имитират пещера.

"Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера", обяснява Кръстина Панайотова.

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница. Върху нея през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли, тъй като независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.

Източник: burgasnovinite.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 80
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 89
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 93
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 72
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 96
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.