Българско дете-чудо оглави световната ранглиста

Шахматистката на „Бургас 64“ Нургюл Салимова оглави световната ранглиста до 16 г. ЕЛО рейтингът на момичето, родено през 2003 г., е достигнал 2406 точки, което я нарежда сред най-добрите шахматисти в света. Салимова е ФИДЕ майстор, но предвид огромния й талант, тя съвсем скоро ще защити титлата гросмайстор, за което са й нужни още само 100 ело точки. Към момента рейтингът на Нургюл Салимова я изстрелва на 61 позиция сред жените в световната ранглиста, като той я нарежда и на 2105 място сред милионите активни играчи на планетата. За сравнение, най-добрия шахматист сред жените - китайката Хоу Ифан в момента е с ЕЛО рейтинг - 2662, а световният №1 – норвежецът Магнус Карлсен, който в момента е с рейтинг 2847, е имал само 100 ело точки повече от Нюргюл, когато е бил на нейна възраст. Най-добрият български шахматист за всички времена – Веселин Топалов, достига 2500 точки и става гросмайстор, когато е на 17. Най-добрата жена шахматист на България пък – гросмайстор Антоанета Стефанова, в момента стои само 80 ело точки над Салимова, въпреки че двете имат повече от 20 години разлика. blitz.bg Пред младата шахматистка се очертава блестяща кариера и само времето ще покаже до какви нови висоти ще се изстреля рейтингът й. И дали възпитаник на бургаската школа няма за първи път в историята да стане световен шампион! Едно е сигурно – момичето успява да прослави България в световен мащаб в един от най-трудните и интелигентни спортове.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 159
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 149
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 233
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 204
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 206
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.