Обявиха свободни 1300 места за доброволния резерв на армията

Вакантни длъжности за Сухопътните войски и Военноморските сили (ВМС) за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без конкурс, са обявени със заповед на министъра на отбраната от 19 февруари, съобщиха от военното ведомство. Срокът за подаване на документите е започнал с обявяване на заповедта и ще продължи до 30 октомври 2019 година. Подробна информация за длъжностите е публикувана на сайта на Централното военно окръжие. Длъжностите, определени за Сухопътните войски, са 1260, а тези, определени за ВМС - 28. Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 години за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери, а за старшите офицери - 60 години. Доброволният резерв се попълва само от граждани с военна подготовка, годни за служба в него, които са поели ангажимента да съчетават военна и цивилна кариера. Договорът на резервиста е до 5 години, през които той получава всяка година веднъж една месечна заплата за звание и длъжност, за която е сключен договорът. Всеки резервист, по закон, може да бъде призован на активна служба за подготовка през годината за срок до 25 дни. Това време се зачита за трудов стаж от първа категория, като резервистът е с всички права на военнослужещ и получава заплата пропорционално на дните на активна служба. Пътните разходи от населеното място по местоживеене до гарнизона за изпълнението на службата и обратно, се поемат от МО, резервистът може да ползва почивните бази и лечебните заведения на министерството. Сред изискванията, на които трябва да отговорят кандидатите за длъжностите за служба в доброволния резерв, са да нямат друго гражданство освен българско, да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв, да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление, да не са освобождавани от военна служба поради дисциплинирано наказание "уволнение", да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв. Заявления за кандидатстване за участие в конкурсите за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без конкурс, се подават до началника на съответното военно окръжие или в офисите за военен отчет на общините. Рекламни материали и обявата за длъжностите има в окръжията, общините, бюрата по труда и военните клубове. Информация е публикувана на сайта на Централното военно окръжие - www.comd.bg, както и на сайтовете на областните и общинските администрации. За информация може да се използва и единният телефонен номер 0700 20 407. Въпроси за доброволния резерв може да бъдат задавани и по време на информационните борси в страната, организирани в рамките на кампанията "Бъди войник". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 93
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.