Ясно е кога спираме да местим стрелките

През 2021 година веднъж завинаги ще приключи смяната на часовото време. За това се споразумяха съответните комисии на Европарламента, а Комисията по транспорт и туризъм, която е водеща по този въпрос, също даде зелена светлина. В средата на март се очаква и общото събрание на Европарламента да гласува решението. После отделните страни-членки на ЕС трябва да го одобрят, пише Deutsche Welle. През септември председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че казусът е решен и лятното часово време ще отпадне. Това се оказа прибързано, защото въпреки съгласието на Еврокомисията и Европарламента по въпроса, настроенията в отделните държави са различни. Преди Нова година бяха публикувани данни от голяма интернет анкета, в която европейците подкрепиха с мнозинство от 80 процента да отпадне променянето на времето. След това се оказа, че повечето от половината от гласувалите 4.6 милиона европейци са били от Германия. Това постави под сериозно съмнение колко представително е допитването. Някои държави поискаха преходен период до 2021 година. Други се оплакаха, че Германия иска да им натрапи своето виждане по въпроса. Все пак, политиците в Брюксел и Страсбург успяха да договорят план за премахването. Той включва краен срок до месец юни, в който държавите от всяка една от трите часови зони в ЕС трябва да са взели решение какво предпочитат. Някои, като Великобритания, Гърция и Кипър искат да се запази досегашната система с промяна на часовете два пъти годишно. Други, като Дания, Холандия и Франция още не са решили. Повечето от останалите страни членки искат лятното часово време да се премахне, но и те не са обявили окончателно, когато времето остане едно, дали предпочитат това, което сега се използва през зимата или другото. Евродепутатът Петер Лизе обяснява това забавяне по следния начин: "Има нужда от време, за да бъде дадена възможност на страните-членки да се координират. Много е важно да не допуснем тотална бъркотия от различни часови зони", казва той. В противен случай, всеки, който пътува от Германия през Холандия и Белгия към Франция ще трябва да сменя стрелките на часовника и то по няколко пъти. Повечето страни по света изобщо не познават смените на часовото време. Има и държави, в които часовото време се променя само на част от територията им - например в Канада и САЩ. А 69 държави, които в миналото имаха лятно часово време, го премахнаха отново. Във всеки случай е сигурно, че и тази година на 30 март пак ще местим стрелките на часовниците. И то в целия ЕС. "Искаме тази крачка към хармонизирано време да бъде възможно най-безопасна, както за гражданите, така и за вътрешния пазар. В тази връзка се радвам, че в транспортната комисия се одобри създаването на координационен механизъм, с който държавите да синхронизират времето. Този механизъм бе предложен от Комисията по вътрешен пазар, в която бях докладчик за групата на ЕНП“, заяви Ева Майдел, цитирана от NOVA. https://www.vesti.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 102
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.