Бавно затопляне от утре, валежите ни заобикалят

През следващите 3-4 дни до понеделник, температурите у нас плавно ще се повишават, като през първия ден на следващата седмица на места в низините ще достигнат стойности, близки до 20 градуса. Същевременно, потенциално валежни процеси не се очакват до сряда-четвъртък. Въздушната маса над страната ни, която в момента е по-студена от обичайното, бавно ще се трансформира и затопля, подпомогната и от пореден по-топъл атмосферен пренос от северозапад. Сутрин ще остава студено, на места със слани и мраз до събота включително (на отделни места слани са възможни и в неделя), за което предупредихме още в началото на седмицата, но денем от ден на ден температурите ще се повишават средно с по 2-3 градуса. Днес температурите ще са от 8 до 13 градуса, като най-хладно ще бъде по високите полета, а 13-14 градуса ще достигнат стойностите в Северозападна България и на места в Тракия. Ще бъде слънчево, с повече облаци в крайните южни райони, но почти без валежи. Утре над Западна България ще остане слънчево. Там дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и в северозападните райони и на югозапад ще достигнат 15, 16 градуса. На изток, обаче, където ще бъде с променлива облачност, дневните стойности ще останат около десетина градуса, в Лудогорието до около 8. Сутрин отново ще има места със слани и дори мраз (отрицателни температури). В събота ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, без валежи. Ще се постопли и на изток и максималните температури в страната ще са от 9, 10 до 15, 16 градуса. Сутрин все още остава вероятността за слани. В неделя облачността ще бъде незначителна, с временни увеличения в централните и източни райони около Стара планина. Дневните температури ще са от 13 до 18 градуса, в крайните северозападни райони до около 20. В планините през двата почивни дни ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, почти без валежи, но хладно. На 1200 метра надморска височина температурите ще достигнат 5 градуса в събота и около 7-8 в неделния ден. По-хладно ще бъде в планините на Източна България на една и съща височина. Най-топло ще бъде в първия ден на април, понеделник, когато по поречието на Дунав дневните температури ще достигнат 21-23 градуса, в останалата част на страната от 15 до 18 градуса. Във вторник, с усилване на вятъра от север и североизток, ще прониква по-хладен въздух и температурите ще се понижат с няколко градуса. Според предварителните сценарии, към сряда-четвъртък през страната ще преминат атмосферни смущения, по които може и да превали някакво количество дъжд, но по наша преценка и този процес вероятно е надценен от моделите в това отношение. Дори да има превалявания, те няма да бъдат съществени и тенденцията към задълбочаване на сушата, която се наблюдава в много райони от август насам, ще се задълбочава, поне в следващите 10-12 дни. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Световноизвестният струнен квартет BOND изнася концерт в Бургас

  • 24 Апр 2019
  • 93
Най-успешният струнен квартет за всички времена BOND ще изнесе концерт в Летния театър в Бургас по случай 20-годишния си юбилей на сцената.

На 30 април стартира ремонт на пътното платно от изхода на Бургас до кв. „Ветрен“

  • 24 Апр 2019
  • 79
Община Бургас съобщава, че на 30 април, вторник, стартира ремонтът на пътното платно от изхода на Бургас при кръговото кръстовище "Стамболов" - "Транспортна" - "Проф. Якимов" до надлеза при квартал "Ветрен".

Спират тировете за голямото пътуване по Великден

  • 24 Апр 2019
  • 94
В най-натоварените часове на пътя на 25 и 29 април ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и някои от главните пътища на страната, съобщават от АПИ.

Моцарт и Шопен за Великденския концерт в операта

  • 24 Апр 2019
  • 100
Едни от най-знаковите симфонични произведения на Моцарт ще бъдат представени по време на Великденския концерт на Държавна опера – Бургас в четвъртък в 19 ч. „С музиката на Моцарт и Шопен“ е името на проекта, подготвен за отбелязването на светлия християнски празник.

Бургазлии предпочитат да декларират годишните си доходи по интернет

  • 24 Апр 2019
  • 97
Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица в НАП Бургас се подава по интернет с ПИК на Националната агенция за приходите или електронен подпис. Дни преди края на кампанията, която приключва на 30 април, годишните си доходи са декларирали близо 25 000 бургазлии.