В дъното сме в ЕС по ядене на плодове и зеленчуци

Страната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г. Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика. Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. /или по 4 кг месечно/ и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец. Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др. Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др. Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година. Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг и др. Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица. ЕДИН ОТ ЧЕТИРИМА ЕВРОПЕЙЦИ ЯДЕ ПЛОДОВЕ ПО 2 ПЪТИ НА ДЕН През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза /27 процента/ са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37 процента от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата. Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия - 85 на сто от населението и в Португалия - 81 процента. За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС - в три държави-членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове: Латвия - 35 процента, България и Литва - и двете по 37 процента, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове. В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден - 23 процента, а около 40 процента консумират зеленчуци веднъж на ден. Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави - Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден - и в двете страни по 84 на сто. В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци - Унгария /30 на сто/, Румъния /41 на сто/, Латвия, Литва и България - по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 51
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 71
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 59
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 69
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 79
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.