За Великден ще се постопли, но ще има и дъжд

Авторитетният синоптичен сайт Акууедър съобщи, че непосредствено преди Великден, към средата на следващата седмица, у нас най-сетне североизточният пренос ще отслабне и ще се настаняват постепенно по-топли въздушни маси. Така хладното време със слани по високите полета и някои низини ще отстъпи място на по-топло, с априлски температури около и дори малко над обичайните. Това означава, че от около 15-ина градуса в момента, дневните температури в дните към Великден след десетина дни би трябвало вече да бъдат около и над 20, 22 градуса - прилични стойности, нормални за края на април и първите дни на месец май. Тъй като милиони хора планират да пътуват за Великден, прогнозата на сайта за Европа за по-късно идната седмица и следващия уикенд гласи, че почти навсякъде ще се достигне до нормални температури, а студеният сибирски въздух ще остава само в някои части на европейския север и североизток. Най-високите температури се очакват от Португалия и Северна Испания до Франция, Белгия, Холандия и Западна Германия. В Лисабон, Португалия, Париж, Франция, Германия, могат да очакват температури в рамките на 20-25C. Британските острови също могат да очакват нехарактерна за климата си по това време топлина, като дневните температури ще варират от 16 градуса по Целзий, в близост до брега, до 21 градуса по Целзий в някои части на Южна Англия. Докато може да се разчита на меко и топло време за почивните дни, не всеки ще остане сух. Три региона ще бъдат изложени на риск от влажно време на Великден, но не се очакват опасни явления като наводнения или опасни за трафика такива. България и Гърция ще бъдат изложени на риск от краткотрайни валежи в събота и на шанс за по-сухо време в неделя. На север, валежи са възможни от Украйна до Източна Полша, Беларус и балтийските държави в неделя. Третият район с вероятни превалявания е западната част на Северна Ирландия и западна Шотландия в неделя. Останалата част от Британските острови могат да очакват сухо време в събота и неделя. Накрая ще има риск от превалявания и гръмотевични бури има в Южна Франция и Испания, както събота, така и в неделя. Всеки, който има планове да прекара времето си на открито, ще трябва да бъде подготвен да пренасочи или промени местата за тяхното събитие поради риска от валежи в изброените райони. Топлият въздух ще остане в почти цяла Европа в понеделник, но рискът от дъжд ще се нарасне на Британските острови и в по-голямата част от Южна Европа, включително в нашата страна. Към прогнозите за повече от 5-6 дни напред, каквато е и тази, следва да се подхожда с едно наум. Такива моделни сценарии се наричат "опашки" и в никакъв случай не бива да се приемат като нещо сигурно, а само като по-вероятен сценарий. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 94
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.